OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

News Netherlands
Jan 13, 2017 | News Belgium (Flemish)

Sportvoeding slecht voor gebit

by Dental Tribune International

KOPENHAGEN – Na het beoordelen van het suikergehalte in veertig fitnessdrankjes en -snacks heeft de Deense tandartsenvereniging terughoudendheid geadviseerd bij het consumeren van dergelijke energieboosters, zoals sportdrankjes, energy gels en eiwitrepen. Hoewel vaak als gezond bestempeld, hebben deze producten over het algemeen een aanzienlijk suikergehalte en een hoge zuurgraad. Elk van deze eigenschappen vergroot het risico op tanderosie en tandbederf.

De test is uitgevoerd in samenwerking met het National Food Institute en laat zien dat de meeste energieproducten een suikergehalte hebben vergelijkbaar met frisdranken en snoepgoed. Een halve liter eiwitshake bevat bijvoorbeeld 50 gram suiker, wat overeenkomt met de hoeveelheid suiker in een halve liter cola; een energiereep met 23 gram suiker staat gelijk aan een geglazuurde donut.

“Fabrikanten hebben de expertise om hun producten er gezond en uitnodigend uit te laten zien,” zegt de voorzitter van de Deense tandartsenvereniging, Freddie Sloth-Lisbjerg, op de website van de organisatie. “Onze studie laat echter zien dat mensen hun mondgezondheid in gevaar brengen wanneer ze dergelijke energiedrankjes en eiwitrepen gebruiken tijdens hun training.”

Tijdens het sporten zijn de tanden extra kwetsbaar voor zuuraanvallen, benadrukt Slot-Lisbjerg. Gewoonlijk wordt het gebit beschermd door speeksel, maar lichamelijke inspanning leidt vaak tot een droge mond. “Wanneer je op dat moment vloeistoffen met een hoog zuurgehalte inneemt, zoals energy gels en drankjes, baden je tanden bijna in het zuur,” stelt hij.

Sloth-Lisbjerg raadt aan voldoende water te drinken bij het sporten en als sportsnack een stuk fruit te nemen. Wanneer producten weinig suiker bevatten, maar wel heel zuur zijn – wat het geval is bij veel lightproducten – adviseert hij daarnaast om snel te drinken, niet met kleine slokjes, en de mond achteraf te spoelen met melk of water.

Er bestaan geen langetermijngegevens over de effecten van energieproducten op de mondgezondheid. Er zijn echter aanwijzingen dat zij in toenemende mate op de markt komen en vandaag de dag zelfs worden beschouwd als ‘lifestyleproduct’. Wanneer dit leidt tot een toename in consumptie zullen de problemen die gepaard gaan met hun ongezonde inhoud verder gaan dan de mondgezondheid, benadert Sloth-Lisbjerg.

Print  |  Send to a friend