OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

News Netherlands
Feb 1, 2017 | News Belgium (Flemish)

Stap gezet naar vaccin tegen parodontitis

by Dental Tribune International

MELBOURNE – Een team van wetenschappers van de universiteit van Melbourne heeft de nieuwste bevindingen gepubliceerd naar de ontwikkeling van een vaccin tegen chronische parodontitis. De resultaten na vijftien jaar onderzoek zijn veelbelovend en wijzen erop dat het vaccin de noodzaak van chirurgie en antibiotica bij patiënten met ernstige parodontitis kan verminderen. Volgens onderzoekers kunnen klinische trials mogelijk al in 2018 van start gaan.

“Parodontitis is wijdverspreid en destructief. We hebben hoge verwachtingen dat dit vaccin de levenskwaliteit van miljoenen mensen kan verbeteren,” zegt hoogleraar Eric Reynolds, CEO van het Oral Health CRC, dat het onderzoek heeft uitgevoerd. Het vaccin mikt op enzymen die gemaakt worden door de bacterie Porphyromonas gingivalis, een van de belangrijkste parodontale ziekteverwekkers. Volgens de onderzoekers roept het vaccin daarmee een immuunrespons op, dat antilichamen produceert die de destructieve toxines in de pathogeen neutraliseren. Momenteel wordt parodontitis behandeld door handmatig de toxische plaque te verwijderen die zich opbouwt tussen tand en gingiva. Soms brengt dit operaties en antibiotica met zich mee. Hoewel deze maatregelen nuttig zijn, herstelt de bacterie zich in veel gevallen weer in de tandplaque, wat microbiologische onbalans veroorzaakt. Zo wordt de ziekte chronisch, verklaart Reynolds. Uit epidemiologische enquêtes blijkt dat ongeveer een op de drie volwassenen wereldwijd gevolgen ondervindt van matige tot ernstige vormen van parodontitis. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot de verwoesting van het tandvlees en uiteindelijk tot elementverlies. Diverse studies hebben de ziekte bovendien gelinkt met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, bepaalde kankersoorten, vroeggeboorte en dementie. Indien toegepast in de klinische praktijk zou een effectief vaccin voor chronische parodontitis dus tevens kunnen helpen bij de bestrijding van deze wijdverspreide ziekten. Het vaccin is ontwikkeld in samenwerking met het Australische biofarmaceutische bedrijf CSL Limited. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift NPJ Vaccines in een artikel getiteld ‘A therapeutic Porphyromonas gingivalis gingipain vaccine induces neutralising IgG1 antibodies that protect against experimental periodontitis’.
Print  |  Send to a friend