OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

Het nieuw ontwikkelde implantaat bestaat uit een poreus titanium-silica composietmateriaal (Ti/SiO2) en bevat een intern reservoir dat kan worden gevuld met antimicrobiële producten. (bron: KU Leuven/dr. Kaat De Cremer)
Mar 2, 2017 | News Belgium (Flemish)

Nieuw implantaat gaat infecties tegen

by Dental Tribune International

LEUVEN – Bacteriën en schimmels kunnen op tandheelkundige implantaten een biofilm vormen die bestand is tegen antimicrobiële middelen als antibiotica. Als gevolg vormen deze implantaten een infectierisico. Een multidisciplinair team van onderzoekers aan de KU Leuven heeft een tandheelkundig implantaat ontwikkeld dat dergelijke geneesmiddelen geleidelijk afgeeft vanuit een ingebouwd reservoir. De antimicrobiële vloeistof kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van infecties.

“Ons implantaat heeft een ingebouwd reservoir onder de kroon van de tand,” legt hoofauteur dr. Kaat De Cremer uit. “Een schroef maakt het makkelijk dit reservoir te vullen met antibiotica. Het implantaat is gemaakt van poreus composietmateriaal, zodat het geneesmiddel geleidelijk wordt verspreid vanuit het reservoir naar de buitenkant van het implantaat, dat in direct contact staat met de botcellen. Hierdoor kan de bacterie niet langer een biofilm vormen.”

Het implantaat werd in het lab onderworpen aan verschillende tests voor het gebruik met chloorhexidine, een universele mondspoeling met een sterke antimicrobiële werking. De studie toont aan dat de bacterie Streptococcus mutans, een belangrijke veroorzaker van tandbederf, ervan wordt weerhouden een biofilm te vormen op het implantaatoppervlak, wanneer het reservoir is gevuld met de mondspoeling. Bovendien werden al eerder gevormde biofilms op dezelfde wijze verwijderd. Dit geeft aan dat het implantaat effectief is voor zowel het voorkomen als het genezen van infecties.

‘Controlled release of chlorhexidine from a mesoporous silica-containing macroporous titanium dental implant prevents microbial biofilm formation,’ zoals het onderzoek heet, werd in januari online gepubliceerd in het tijdschrift European Cells and Materials.

Print  |  Send to a friend