OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

News Netherlands
Mar 2, 2017 | News Belgium (Flemish)

Mondkanker maakt opmars door leefstijlfactoren

by Dental Tribune International

LONDEN – Leefgewoonten zoals roken, het drinken van alcohol of een onevenwichtig dieet, naast infecties van het Humaan Papillomavirus (HPV), lijken te hebben geleid tot een sterke toename van mondkanker in het Verenigd Koninkrijk. Volgens nieuwe gegevens, vrijgegeven door Cancer Research UK in het kader van Mouth Cancer Action Month, is de incidentie van de ziekte aanzienlijk toegenomen in de afgelopen twintig jaar. Het aantal is sinds de late jaren negentig bijna verdubbeld, van acht tot dertien gevallen per 100.000 mensen.

De grootste stijging werd waargenomen bij vrouwen, onder wie de incidentie van mondkanker in de laatste twee decennia met maar liefst 71 procent is gestegen. Ter vergelijking: de incidentie van borstkanker, de meest voorkomende kanker bij Britse vrouwen, is in dezelfde periode met 10-20 procent gestegen. De kans op mondkanker is bijna zeven keer zo hoog bij vrouwen boven de 50, waarbij de organisatie 2.200 gevallen meldde in 2015, in vergelijking met 300 gevallen bij vrouwen onder de vijftig.

Een soortgelijke situatie werd gevonden bij mannen. In die groep nam mondkanker toe met 54 procent naar 4.400 gerapporteerde gevallen bij mannen onder de vijftig, en met 67 procent naar 640 gevallen bij mannen boven de vijftig.

Mannen zijn momenteel goed voor twee derde van alle gerapporteerde gevallen van mondkanker in het VK. “Het is verontrustend dat mondkanker normaal is geworden,” zegt Jessica Kirby, Senior Health Information Manager bij Cancer Research UK. “Een gezonde levensstijl kan helpen het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verminderen. Niet roken, minder alcohol drinken en voldoende fruit en groente eten kan allemaal een bijdrage leveren.”

Volgens onderzoek kunnen de overlevingskansen aanzienlijk worden verbeterd als de ziekte vroeg wordt vastgesteld. “Vroegdetectie is de sleutel, en een check-up kan het verschil betekenen tussen een overlevingskans van 50% en 90%,” aldus dr. Russ Ladwa, voorzitter van de Health and Science Committee van de British Dental Association. Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij het tijdig signaleren van mondkanker.

Roken is aangemerkt als de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor mondkanker, gelinkt aan ongeveer 65 procent van de gevallen, naast alcohol en een dieet met weinig groenten en fruit. Een recent onderzoek door de Universiteit van Derby heeft tevens het verband bevestigd tussen deze leefgewoonten en een hoger risico op het ontwikkelen van hoofd- en halskanker door HPV-infecties.

Print  |  Send to a friend