OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

News Netherlands
Mar 23, 2017 | News Belgium (Flemish)

Parodontitis kan wijzen op diabetes

by Loes Raats

AMSTERDAM – Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte. Zo kan parodontitis wijzen op diabetes mellitus. Als regiehouders binnen de mondzorg zouden tandartsen zich daar beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt ACTA-onderzoeker Wijnand Teeuw op basis van zijn promotieonderzoek.

Teeuw richtte zich in zijn onderzoek op de aanwezigheid van niet-gediagnosticeerde diabetes mellitus onder parodontitispatiënten. Door de afwezigheid van klachten in het beginstadium, wordt de ziekte in de regel pas na jaren vastgesteld. Op dat moment heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel vaak al tot onherstelbare schade geleid aan bloedvaten en organen. Aanwijzingen die al in een vroeg stadium duiden op de aanwezigheid van diabetes, zijn dan ook meer dan gewenst. “Omdat parodontitis een van de complicaties is van diabetes, zou de aanwezigheid ervan kunnen fungeren als een vroege aanwijzing,” vertelt Teeuw.

Met behulp van een nieuwe gevalideerde vingerprik-methode mat Teeuw de geglycosyleerde hemoglobine (HbA1c)-waarden bij in totaal 313 parodontitispatiënten bij ACTA: 126 met een milde vorm, 78 met ernstige parodontitis en 109 patiënten zonder de aandoening. Bij 1 op de 5 mensen vond Teeuw verhoogde HbA1c-waarden, wat duidt op de aanwezigheid van diabetes. De patiënten waren hier niet van op de hoogte.

Op basis van zijn bevindingen concludeert Teeuw dat een tandheelkundige praktijk een goede plek kan zijn voor het screenen op deze volksziekte. Mensen met aanwijzingen voor (pre-)diabetes kunnen zich vervolgens via de huisarts nader laten onderzoeken, en als inderdaad de diagnose diabetes wordt gesteld, met de behandeling starten.

Teeuw ontving voor zijn proefschrift financiële steun van Philips Oral Healthcare.
(bron: ACTA)

Print  |  Send to a friend