OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

News Netherlands
Apr 5, 2017 | News Belgium (Flemish)

Tandpasta met vitamine B12 gunstig voor veganisten

by Dental Tribune International

GIEßEN, Duitsland – Veganisten lopen het risico op een vitamine-B12-tekort, omdat deze vitamine hoofdzakelijk te vinden is in dierlijke producten. Onderzoekers hebben binnen deze groep het effect onderzocht van een met B12 verrijkte tandpasta op vitaminestatusmarkers. Ze vonden dat orale toediening van de vitamine een tekort kan voorkomen, indien het wordt opgenomen via de mucosale barrière.

Vitamine B12, ook wel cyanocobalamine genoemd, speelt een cruciale rol in de normale werking van het brein en het zenuwstelsel, en bij de vorming van rode bloedcellen. Een tekort verstoort de DNA-synthese, wat een negatieve impact kan hebben op onder meer het zenuwstelsel en de slijmvliezen van de farynx.

De vitamine kan synthetisch worden vervaardigd en daarmee in verschillende vormen worden verstrekt, zoals pillen of tandpasta. Onderzoekers van het Institut für alternative und nachhaltige Ernährung [Instituut voor alternatieve en duurzame voeding] in Gießen hebben het effect bestudeerd van een vitamine-B12-verrijkte tandpasta op de vitaminestatusmarkers van veganisten. In een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek met controlegroep ontvingen 66 veganisten ofwel een placebo ofwel de vitamine B12-tandpasta. Zowel de studie- als de placebogroep gebruikte gedurende twaalf weken tweemaal daags een identiek-uitziende tandgel, twee minuten lang. De onderzoekers maten serum en plasmaconcentraties van vitamine B12, holotranscobalamine, totaal homocysteïne en methylmalonzuur, voor en na de ingreep.

In een pilotstudie in 2011, waarbij gedurende een periode van vijf weken hetzelfde werd getest, was de vitamine B12-status gedeeltelijk significant verbeterd bij de deelnemers. De subjecten van de huidige studie, die als doel had de verbetering van vitamine B12-status over een langere periode te onderzoeken, volgden al minstens twee jaar een veganistische levensstijl en waren daarvoor al voor ten minste drie jaar veganist of vegetariër.

Na twaalf weken was bij degenen die de verrijkte gel hadden ontvangen de vitamine B12-status verbeterd. Veranderingen bij markers waren meer prominent bij veganisten die meldden dat ze geen vitamine-B12-supplementen hadden genomen.

Volgens de onderzoekers zal vitamine B12 die via tandpasta in de mondholte wordt gebracht, worden opgenomen in de bloedsomloop en de status van vitamine B12 – gemeten via markers in het bloed – bij veganisten versterken.

De resultaten van het onderzoek, getiteld ‘Vitamin B-12-fortified toothpaste improves vitamin B-12 status markers in vegans: A 12 week placebo controlled study,’ werden gepubliceerd in een online bijlage van het tijdschrift Research in Complementary Medicine, dat zich beweegt tussen traditionele en alternatieve geneeswijzen, maar alleen evidence-based-artikelen accepteert.

Print  |  Send to a friend