OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Belgium (Flemish)

News Netherlands
Apr 5, 2017 | News Belgium (Flemish)

Samenstelling speeksel vrouwen anders dan van mannen

by Loes Raats

AMSTERDAM – De samenstelling van het speeksel van vrouwen is anders dan dat van mannen. Dit stelt Andrei Prodan (ACTA) in zijn proefschrift. Het speeksel van vrouwen heeft een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit; twee eigenschappen die van belang zijn voor de bescherming tegen cariës. De samenstelling van het speeksel kan daarom mogelijk de afweer in de mond beïnvloeden, en daarmee het risico op mondgezondheidsproblemen.

In de mond bevindt zich een stabiel en veerkrachtig ecosysteem dat gebaseerd is op een complex samenspel tussen orale micro-organismen en ‘gastheerfactoren’. Prodan onderzocht de rol die eiwitten, peptiden en metabolieten in speeksel spelen in de stabiliteit van dit ecosysteem. Op basis van de speekselsamenstelling kon Prodan verschillende subgroepen mensen onderscheiden, waaronder dus de verschillen tussen mannen en vrouwen.

De samenstelling van het speeksel is uiteraard niet de enige factor die invloed heeft op de mondgezondheid. Een gezonde levensstijl met een beperkt suikergebruik, en regelmatig tandenpoetsen, zijn eveneens belangrijk.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van het Oral-Health-project vanuit het Top Institute Food and Nutrition (TIFN).
(bron: ACTA)

Print  |  Send to a friend