Advertising
OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bosnia and Herzegovina

Zloupotreba metamfetamina dovodi do lošeg zdravlja zuba. Većina korisnika metamfetamina ima veliki broj zubnih karijesa te su imali problema sa gubljenjem zuba. (Fotografija: Wikimedia Commons)
0 Comments Dec 24, 2015 | News Bosnia and Herzegovina

Studija napravila prvi naučni prikaz usne šupljine korisnika metamfetamina

Post a comment by Dental Tribune

LOS ANGELES, SAD: Nedavno su objavljeni rezultati do sada najvećeg istraživanja sprovedenog nad ovisnicima o metamfetaminu. Dokaz da se upotreba ove droge koja izaziva ovisnost povezuje sa brojnim problemima oralnog zdravlja bio je tek mit, međutim, najnovije istraživanje pokazuje nesrazmjerno visoku stopu dentalnih bolesti kod ovisnika o ovoj drogi, naročito kod žena.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija, Los Angeles, su u ovom istraživanju ispitivali uzorke i stepen razvoja dentalnih bolesti kod 571 ovisnika o metamfetaminu koji su podvrgnuti sveobuhvatnom oralnom pregledu i psihičkoj procjeni. Otkrili su veliku stopu dentalnih i paradontalnih bolesti kao i vezu između doziranja i reakcije na drogu. Pokazalo se da je visok nivo metamfetamina povezan sa visokom stopom dentalnih bolesti. Preko 96% učesnika su imali problema sa zubnim kavitetima, a kod 58% učesnika je otkriven karijes koji nije liječen. Tek 23% učesnika imali su sve svoje prirodne zube, a skoro 3% učesnika bili su bezubi. Istraživači su, takođe, otkrili i da je stopa gubljenja zuba i javljanja karijesa, naročito karijesa na prednjim zubima, znatno viša kod žena nego kod muškaraca. Proširenost karijesa koji se nije tretirao kao i korijenskog karijesa se pokazala značajno većom i kod pušača. Oko 40% učesnika izjavilo je da se stide izgleda svojih zuba. „Proširenost i uzorci dentalnih i paradontalnih bolesti mogu poslužiti kao upozorenje stomatolozima da eventualno podstaknu pacijente na odvikavanje od metamfetamina i urade planirani tretman. Uspostavljene društvene norme kao što je lijep izgled zuba imaju potencijal da budu okidač koji će olakšati ovisnicima da unesu promjene u svoje ponašanje“, zaključili su istraživači. Metamfetamin ima stimulantna svojstva koja utiču na centralni nervni sistem i izazivaju tešku ovisnost. U organizam se može unijeti špricom, inhaliranjem kroz nos, putem pušenja ili gutanja. Dugoročna zloupotreba metamfetamina izaziva ovisnost, anksioznost, nesanicu, poremećaje u raspoloženju te nasilno ponašanje. Pored toga, metamfetamin izaziva i različita psihotična ponašanja kao što su paranoja, halucinacije i iluzije. Prema podacima Nacionalne ankete o zdravlju i upotrebi droga 2012., skoro 1,2 miliona osoba (4% populacije u SAD-u) je izjavilo da je koristilo metamfetamin u protekloj godini, dok je 440,000 osoba (0,2%) izjavilo da su ovu drogu koristili prošli mjesec. Prosječna starosna dob novih korisnika o metamfetaminu u 2012. godini bila je 19,7 godina. Istraživanje pod nazivom „Uzorci dentalnih bolesti kod ovisnika o metamfetaminu“ je objavljeno u decembru kao članak časopisa Journal of the American Dental Association.
Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment