OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

Д-р Антонио Педро Силва от Португалия, един от лекторите на Конференцията за детска дентална медицина. (Снимка: д-р Атанаска Рашева)
0 Comments Mar 1, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

Детската дентална медицина бе фокус на двудневна конференция

Post a comment by Д-р Атанаска Рашева

На 25 и 26 февруари 140 дентални лекари избраха, вместо да почиват, да осъвременят знанията и уменията си, посещавайки Конференцията по детска дентална медицина. Събитието се проведе в аулата на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и бе организирано от д-р Цветелина Дучева и „Образователни програми за зъболекари“.

Всеки, който работи и е работил с деца, знае какво предизвикателство са те на денталния стол. Работата с малките пациенти изисква голяма опитност, психологически умения, специфичен подход и способност за бързи клинични решения. Всеки лекар по дентална медицина е срещал в своята практика немалко пациенти, които са с дълбока психологическа травма от посещение на зъболекар в детството, когато е правен кариес под заплаха от насилие или е работено грубо и нетърпеливо. Вече пораснали, тези пациенти са изключително тежки за съдействие.

Възможно ли е да се посещава дентален лекар с желание и спокойствие от страна на пациента? Това бе основният въпрос, който формулира темата на конференцията.

В рамките на научния форум своя опит споделиха д-р Екатерина Геранина, Украйна, д-р Антонио Педро Силва, детски дентален лекар от Португалия, работещ в Белгия, д-р Цветелина Дучева, България, и д-р Мария Долгова, Украйна.

Ежедневната практика на д-р Геранина е свързана с лечение и превенция при деца и подрастващи. Интересите й са в сферата на естетичното лечение и рехабилитация на най-малките, специализирана терапия на пулпити и периодонтити на млечни зъби. От съществено значение за качеството на работа е добрата изолация, а в съвременната дентална медицина добра изолация без кофердам е немислима. Това понякога не е приложимо при работа с деца, но стремежът е да се използва винаги когато е възможно. Д-р Геранина представи на аудиторията видовете рамки, платна, клампи и техники. Втората част на нейната лекция представи клиничните протоколи, които тя използва при пулпити и периодонтити на временни зъби, протоколи на обработка, иригация, медикаментозно лечение и завършване на зъба. Д-р Геранина сподели със съжаление, че от 2004 г. до сега няма осъвременяване на протоколите за лечение на детските зъби в Украйна, а този срок за денталната медицина е огромен. В България се наблюдава същият проблем.

Лектор в конференцията бе и д-р Антонио Педро Силва, който провежда следдипломно обучение на тема „Когнитивна поведенческа психология при деца и подрастващи“. Д-р Силва е клиничен консултант и демонстратор на американската фирма NuSmile, която е лидер на пазара за циркониеви корони при деца. Уъркшопът на втория ден от конференцията бе посветен на техниката за препарации и работа с циркониеви корони. Д-р Силва запозна присъстващите и с видовете страхове, като посочи, че страхът може да е естествен, нормален и рационален. По-високите степени са ирационални и необясними, а именно: тревожност и фобии. Основната цел в поведението ни при работа с деца е да разполагаме с умения за менажиране, които да граничат с изкуство и наука.

След д-р Силва пред аудиторията застана д-р Цветелина Дучева, основен организатор на конференцията. Д-р Дучева завежда детския прием в дентална клиника „Петър Дучев“ и има множество международни специализации и следдипломни обучения, свързани с лечение на деца под наркоза. Лектор е в училище за бременни и родители. Лекцията на д-р Дучева бе насочена към комплексното лечение на деца с помощта на венозна анестезия, лечебни принципи и резултати. Своя опит с лечението под наркоза сподели и д-р Мария Долгова, детски дентален лекар, част от екипа на Zablotskyy Clinic, член на Асоциацията на детските зъболекари в Украйна и на EAPD. При лечение под наркоза много важни са доброто планиране на лечебния процес и наличието на обучени, опитни асистенти, защото във времето на наркозата, която трае 2.5–3 часа, обикновено се очаква да се извърши голям обем от работа. Интересен факт, който споделиха от практиката си д-р Дучева и д-р Долгова, е, че на следващо посещение за контролен преглед след лечение под наркоза детето е много по-мотивирано за съдействие, защото знае, че лечение няма да има, няма предшестващи неприятни спомени и няма да очаква болка.

И четиримата лектори на конференцията изразиха еднакво становище, че основите, на които се гради добрата работа с деца, са пълно отсъствие на насилие върху детето и работа за съдействие и мотивация, постигане на естетичен, дълготраен и предвидим резултат. Първите впечатления на децата от посещението при зъболекар ги белязва за цял живот, което е огромна отговорност и предизвикателство за лекарите по дентална медицина.

Related Content
Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment