OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

Тригеминалната невралгия засяга по-често жените, особено в пенсионна възраст. Около 1% от всички пациенти с множествена склероза развиват тригеминална невралгия. Наскоро учени са открили ново вещество, което ефективно облекчава болката и се понася добре от пациентите. (Изображение: Center of Dental Medicine, UZH)
0 Comments Mar 16, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

Разработва се лечение за неврологичните болки, засягащи зъбите и лицето

Post a comment by Dental Tribune International

Тригеминалната невралгия се характеризира с остра, пронизваща болка в зъбите или лицето. Стандартното лечение за хроничната невралгия обаче може да предизвика сериозни странични ефекти. Наскоро швейцарски учени са разработили ново вещество, което ефикасно облекчава болката и се приема добре от пациентите.

Острата болка в областта на лицето или зъбите е мъчителна за страдащите от тригеминална невралгия, която е едно от най-тежките хронични неврологични заболявания. Пристъпите могат да бъдат предизвикани от докосване, като например при бръснене, поставяне на грим, душ, говор и миене на зъбите или дори само при вятър. Причината обикновено е дразнене на троичния нерв – черепния нерв, отговорен за сензорната инервация на лицето, части от скалпа и устната кухина.

Ново изследване би могло да даде на пациентите лъч надежда. Благодарение на наскоро открито вещество болката може да бъде намалена до поносимо ниво според обещаващи резултати от международно проучване, което в момента се намира във втора фаза, от Центъра по дентална медицина в Университета на Цюрих (UZH).

Сигналите за болка достигат до мозъка чрез активиране на натриевите канали в мембраните на нервните клетки. Натриевият канал Nav1.7 много често се изразява в нерви, провеждащи болка, като по-високият интензитет на болката е свързан с по-голяма активност в канала. Блокирането на този канал, например чрез локален анестетик, облекчава болката. При тригеминалната невралгия се предполага, че са увредени нервите в основата на черепа. Тази област обаче е трудно да се повлияе от местни инжекции и следователно изисква медикаментозно лечение.

Новото вещество BIIB074, което е тествано в проучването, инхибира Nav1.7 в зависимост от състоянието на канала. Това означава, че колкото по-активен е натриевият канал, толкова по-силно е блокиращото действие на BIIB074. За сравнение, съществуващите в момента лекарства блокират Nav1.7 независимо от неговата активност, което често води до сериозни странични ефекти. „За разлика от конвенционалните медикаменти, които причиняват умора и проблеми с концентрацията, BIIB074 не е само ефективен, но и се толерира много добре от пациентите“, обясни д-р Dominik Ettlin, специалист по дентална медицина от UZH. „Това, което ни предстои, е да тестваме новото вещество в по-голяма група по време на следващата фаза на проучването, което ще потвърди дали надеждите за по-ефективно лекарство за облекчаване на болката са оправдани“, допълни той.

Изследването, озаглавено „Безопасност и ефикасност на селективния блокер на натриевите канали Nav1.7 при пациенти с тригеминална невралгия: двойно сляпо, плацебо контролирано, рандомизирано проучване във фаза на оттегляне 2а“, е публикувано на 16 февруари в Lancet Neurology.

Related Content
Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment