OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

(Изображение: FDI World Dental Federation)
0 Comments Mar 20, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

FDI разбива митове, свързани с оралното здраве

Post a comment by Dental Tribune International

Днес се отбелязва Световният ден на оралното здраве (WOHD) и по този повод Световната дентална федерация FDI си е поставила за цел да разбие редица митове, свързани със здравните практики, насърчавайки хората от цял свят да повишат своята информираност и да се грижат по-добре за оралното си здраве. Според резултатите от онлайн анкета, проведена сред 12 849 души от 12 страни, съществува значителна разлика между това какво хората смятат за добра дентална хигиена и това, което в действителност правят, и препоръките на здравните експерти.

В осем от страните, участвали в проучването, 50% или повече от анкетираните заявили, че според тях е важно да мият зъбите си веднага след всяко хранене. Тази неправилна практика е най-популярна в Бразилия, Мексико, Египет и Полша (съответно сред 84, 81, 62 и 60% от анкетираните). Според препоръките на FDI е най-добре хората да изчакат поне 30 минути след хранене, преди да измият зъбите си, за да се избегне увреждане на зъбния емайл.

„Резултатите от тази анкета показват тревожно несъответствие между информацията, на която населението се осланя, и практиките, които всъщност са здравословни“, каза президентът на FDI д-р Patrick Hescot. „Искаме на тазгодишния WOHD всички да поемат контрол върху оралното си здраве и да разберат, че с възприемането на добри оралнохигиенни навици, избягването на рискови фактори и редовни посещения при зъболекар могат да са в добро орално здраве. Здравата уста ни позволява да говорим, да се усмихваме, да се храним, да изразяваме различни емоции с увереност и без болка и дискомфорт. Отличното орално здраве е предпоставка за по-добро качество на живот.“

В повечето държави анкетираните са споделили погрешното вярване, че трябва да изплакват с вода за уста след миене на зъбите с четка и паста. Този мит е най-разпространен в Бразилия, Южна Африка, Мексико, Индия и Канада (съответно 77, 75, 73, 67 и 67%). Всъщност специалистите препоръчват да не се изплаква с вода непосредствено след измиване с четка и паста за по-ефективно усвояване на флуора, което ще оптимизира превантивния ефект.

Близо половината от участниците в анкетата от Индия, Южна Африка, Бразилия и Полша (съответно 52, 49, 48 и 42%) посочили, че смятат плодовите сокове за по-полезни от газираните напитки. Плодовият сок обаче често също съдържа много захар, която причинява зъбен кариес. FDI препоръчва ограничаване на напитките с високо съдържание на захар като част от здравословното, балансирано хранене.

Сред другите ключови изводи относно оралнохигиенните навици на хората са:

  • 77% от анкетираните са се съгласили, че посещенията при зъболекар веднъж годишно са добра практика, но едва 52% от тях я спазват в действителност.
  • Според само 28% от участниците в анкетата умерената консумация на алкохол е фактор за поддържането на добро орално здраве.

Проучването е проведено от агенция YouGov от името на FDI между 20 и 31 януари 2017 г. След анализа данните са представителни за националното население на възраст над 18 години във Великобритания (2090 анкетирани), САЩ (1145), Австралия (1018), Нова Зеландия (1055), Япония (1006) и Канада (1002); за възрастното население (над 18 години) в определени райони в Бразилия (1000), Мексико (1006), Полша (1004) и Южна Африка (500); за градското население в Индия (1011) и Египет (1012).

WOHD се отбелязва всяка година на 20 март. Инициативата на FDI стартира през 2013 г. с цел да повиши обществената осведоменост в световен мащаб относно превенцията и контролна на оралните заболявания. Глобални партньори на Световния ден на оралното здраве са Henry Schein, Philips Sonicare и Unilever.

Повече информация за WOHD можете да намерите на www.worldoralhealthday.org, откъдето можете да изтеглите безплатно и официалната брошура на инициативата, както и различни постери и материали за социалните мрежи.

Related Content
Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment