Advertising
OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

Dawson Academy представи фундаменталните си принципи пред 200 български дентални специалисти. (Снимка: Dental Tribune Bulgaria)
0 Comments Apr 6, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

Оклузия и естетика от световна класа

Post a comment by д-р Атанаска Рашева, Гергана Дългъчева; Dental Tribune Bulgaria

На 31 март и 1 април в артистичната атмосфера на City Mark Art Center в София над 200 лекари по дентална медицина и зъботехници обогатиха познанията си в сферата на оклузията, естетичното зъболечение и възможностите, които предоставят дигиталните технологии. Събитието под наслов „Оклузия, естетика и дигиталната революция“ бе организирано от Dawson Academy съвместно с „Dental Tribune България“ и Българската академия по дентална козметика.

Генeрален спонсор на събитието бе фирма „Линеа“, която представи на щанда си Т-скана, препоръчан от д-р Бъкъл. Останалите партньорски компании бяха „Евгени Стефанов“, W&H Bulgaria, дентално депо „Патриция“, „Аксис България“ и Gugla.

Организаторите представиха в България философията на академията, базирана в САЩ, чрез лекции на клиничния директор на Dawson Academy UK д-р Иън Бъкъл и един от клиничните й инструктори – д-р Селар Франсис, България, който е и председател на Българската академия по дентална козметика. Лекторите демонстрираха на присъстващите как работят на практика фундаменталните принципи на школата на Пийт Доусън, а именно подробното и задълбочено познаване на комплекса темпоромандибуларна става, мускули, рецептори и зъби и начините, по които може да се постигне хармоничност между тях.

В първия от двата лекционни дни д-р Иън Бъкъл с типично британско чувство за хумор и непринуденост сподели с аудиторията принципите си на работа и клиничното приложение на новите дигитални технологии. Това, което всички пациенти искат, е красива усмивка, която да е здрава, дълготрайна и комфортна – именно това ги прави щастливи пациенти. Наблюдението на д-р Бъкъл е, че ние, денталните лекари, прекарваме голяма част от времето си в обяснение пред пациентите за това какво и как ще направим, а в крайна сметка същинският въпрос е защо ще го правим. Британският специалист попита: защо трябва да се познава оклузията? Отговорът, който последва, е: за да можем да осигурим дълготрайност на лечение с импланти, които нямат лигаменти, за да планираме лечение при изтрити зъби, за да преценим дали ортодонтията е по-добрият вариант от протетичното лечение, или ортогнатната хирургия. В ерата на минимално инвазивната терапия според Бъкъл идеалната проява на денталната медицина е нейното отсъствие, а правилният подход е да се гледа цялата картина, а не единичен зъб. Едва тогава се вземат правилните решения в най-добрия интерес на пациента.

Цялостната дентална медицина, която се „проповядва“ в Dawson Academy, изисква лечението да отговаря на определени психологически, функционални, биологични, козметични и структурни изисквания, чиито стъпки за изпълнение са регламентирани и никоя от тях не може да бъде пропусната. Няма кратки пътища. Д-р Бъкъл представи подробни чеклистове, които се използват по време на изследване и преглед на пациента. Когато се следва определен протокол на работа, вероятността за пропуск, който може да се окаже фатален в дългосрочен план, се свежда до нула. По този повод д-р Бъкъл направи интересна аналогия с невероятното приземяване на аварирал самолет в река Хъдсън, при което пилотът е следвал чеклист – това спасило живота на 155 пътници и целия екипаж.

Протоколът на работа включва изследване на пациента и преглед, по време на който задължително се правят серии от снимки; 2D и 3D лечебно планиране; временни и дефинитивни възстановявания. При прегледа в резултат на анализа от чеклиста често се откриват белези на нестабилност на ставите и проблеми в оклузията, които се появяват преди същинските симптоми. Уви, денталните лекари често лекуваме симптомите и питаме пациентите какво ги боли. Според д-р Бъкъл от терапевтична гледна точка е много по-добре да открием белезите навреме и да лекуваме, преди изобщо да се появят симптоми.

Във втората фаза от протокола д-р Бъкъл се осланя на дигиталните технологии: дигитален отпечатък, CBCT, използване на Т-скан (диагностично устройство, което записва в оклузия силата на контактите, времетраене, локализация). Приложението на това устройство е показано при различни клинични случаи, планиране на импланти, шиниране на зъби, уравновесяване на оклузалните отношения, планиране на дефинитивни възстановявания и проследяване на възстановени случаи. Съветът на д-р Бъкъл е никога да не се стартира цялостно лечение без обстоен преглед и лечебно планиране.

Впечатление направи и личното отношение на специалиста към неговите пациенти, което, поставено в контекста на философския въпрос на Доусън при избор на лечение: Would I do it on me? („Бих ли приложил това лечение на себе си“), или теста на дъщерята, както д-р Бъкъл го нарича, идентифицирайки пациентите си със собствената си дъщеря, съвсем не е изненадващо. Добрият дентален лекар трябва да изпитва емпатия към своите пациенти и да не се страхува да опитва, да прави грешки и най-важното – да се учи от тях.

Лекционната щафета в съботния ден пое д-р Селар Франсис, настоящ председател и основател на Българската академия по дентална козметика и клиничен инструктор в Dawson Academy. В лекцията си той обърна особено внимание на централната релация и нейната значимост. Централната релация се описва от Доусън като най-стабилната мускулно-скелетна позиция на темпоромандибуларната става; според други тя е добра завършваща точка на дъвкателния цикъл. Идеалната оклузия е точки в дисталния участък, линии във фронталния. Д-р Франсис обясни как, изследвайки и палпирайки дъвкателните мускули, можем да открием бруксисти и да установим дали те са от хоризонтален или вертикален тип, а също и как да установим ставни проблеми при изследване на параметъра на движение, при отваряне, при протрузивни движения. Лекторът направи препоръки при ползване на лицева дъга и видове шини при бруксизъм, като даде ценни насоки, особено при бруксизъм в детска възраст, а именно изследване на въздухоносните пътища и проблеми в съня. При възрастните се подозира сънна апнея, която трябва да се изследва, а при децата в 80% от случаите причина за стеснени въздухоносни пътища е третата сливица. Ако не се вземат мерки за освобождаване на тези пътища преди завършване на растежа на скелета, се възпрепятства функционалното и правилно оформяне на горната и долната челюст.

Д-р Франсис сподели с аудиторията и една силно притеснителна глобална тенденция, а именно, че през XX в. най-голямото предизвикателство за денталните лекари е бил зъбният кариес, докато през XXI в. това вече е зъбното износване. Причината се крие в рязката промяна на начина на живот – консумацията на киселинни храни и напитки през последните 20 години се е увеличила с 300%. Предвид факта, че дентинът се износва четири пъти по-бързо от емайла, ефектът на определени храни и напитки е изключително тревожен. Лекцията на д-р Франсис провокира също качествена дискусия, която отговори на доста съществени въпроси на присъстващите в залата.

В следобедната част на съботния ден последва практически курс в клиниката на д-р Селар Франсис – Smile Design Center. Той бе ръководен от тандема Бъкъл–Франсис, по време на който 16 дентални лекари имаха възможност сами да приложат на практика методите, по които работят представителите на Dawson Academy, включително регистриране на централната релация с бимануална техника по Доусън и протокол с лицева дъга. „Щастлив бях да открия, че участниците в курса, който водихме със Селар, бяха толкова мотивирани и ентусиазирани млади хора“, сподели д-р Иън Бъкъл пред екипа на Dental Tribune.

Двудневният симпозиум приключи с покана от страна на д-р Иън Бъкъл към Dental Tribune да стартира отделен проект с Dawson Academy и да събере група от български колеги, които да се присъединят към него и екипа му в Манчестър през 2018 г. за 4-модулно обучение по възстановителна дентална медицина. Dental Tribune приветства идеята, като повече за преференциалното предложение към българските лекари по дентална медицина и зъботехници очаквайте в следващия брой на в. Dental Tribune.

Related Content
Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment