Advertising
OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

Изображение: SFIO CRACHO/Shutterstock
0 Comments Apr 13, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

Екологизиране на денталната практика, част II

Post a comment by James Kuester; САЩ

След като разгледахме възможностите за избор на локация и алтернативите на новото строителство*, в тази втора част на статията за екосъобразен дизайн на денталния кабинет ще обсъдим различните зелени материали и сертификацията за Лидерство в енергийния и екологичния дизайн (LEED) ‒ международния стандарт за проектиране и строеж на сгради с редуциране на потреблението на енергия и вода, както и на техния въглероден отпечатък.

Екологичните материали
Предпочитайки „зелени“ материали при проектирането на новия кабинет, можете да намалите въглеродния отпечатък на клиниката. В денталните практики има много на брой шкафове и открити плотове, които е необходимо да бъдат поддържани чисти, като добрият контрол на инфекциите е особено важно условие в операционните, лабораториите и зоните за стерилизация. В това отношение кварцът представлява една доста добра опция. Той е неабсорбиращ и е най-хигиеничният материал след неръждаемата стомана. Кварцът не способства за растежа на бактерии или плесен. Търсете източник, който се намира в радиус до 800 км от клиниката, за да намалите високите транспортни разходи.

Можете да помислите и за други материали за облицовка на плотове, като рециклирана дървесина, бетон или теракота. В момента рециклираната дървесина е много популярно решение за плотове, шкафове и подове. Този материал предлага богати възможности за дизайн, привлекателен е и лесно може да бъде рециклиран.

При дизайна на пода можете да елиминирате ненужния разход на материали, като оставите съществуващата мраморна или мозаечна настилка, ако е възможно. Те също могат да имат доста приятен естетичен вид, но вероятно не са добър избор за операционни и други помещения с необходимост от строг контрол на инфекциите, тъй като имат пореста повърхност. Освен това бетонът може да предизвика болки в долната част на гърба и в краката, ако човек стои върху подобна повърхност прав за дълги периоди от време. В тази връзка можете да предпочетете настилка от винил, който има висока степен на рециклирано съдържание, може да се рециклира повторно и се монтира с помощта на заваръчни шевове, чиято цел е да маскират пукнатини, които е трудно да се поддържат чисти и в които могат да виреят бактерии.

По отношение на стените вземете предвид употребата на боя с нулево съдържание на летливи органични съединения. Докато стенните винилови облицовки бяха популярен избор в сферата на здравеопазването години наред, този материал изисква енергия за производство и би увеличил въглеродния отпечатък на кабинета. Ако все пак се спрете на винилова облицовка, изберете такава с високо рециклирано съдържание, с нулеви емисии на летливи органични съединения и която може да се рециклира отново.

На последно място, тапицерията на мебелите в кабинета също трябва да бъде „зелена“. Предвид факта, че в един дентален кабинет тапицираните повърхности трябва да помагат за контрола на инфекциите, на пазара се предлага огромно разнообразие от платове, които са с висока степен на рециклирано съдържание, могат да се рециклират повторно, имат висок фактор на износване при употреба в търговска среда и могат да се почистват с белина, за да се намали вероятността от разпространение на инфекции.

Когато е възможно, рециклирайте материали като врати, каси за врати, шкафове, плотове и осветителни тела. Това редуцира количеството изхвърлен на боклука материал и общия въглероден отпечатък на новата клиника. Особено в случай че правите ремонт, можете да вдъхнете нов живот на санитарния фаянс, с който вече разполагате, и да придадете на офиса чист, свеж вид, без да се налага да купувате ново обзавеждане.

Независимо дали искате да построите нова сграда, или само да ремонтирате клиниката, потърсете изпълнител, който ще се съобрази с целите на проекта за намаляване на разхода на енергия и ще се ангажира с рециклирането на отпадъчните материали в подходящите центрове. Много компании за производство на килими, тапети и санитарен фаянс предлагат подобна услуга за рециклиране на стари материали. Въпреки че това изисква допълнително усилие от страна на изпълнителя, по този начин се намалява общият въглероден отпечатък на клиниката.

Лидерство в енергийния и екологичния дизайн
След като сте решили да построите „зелен“ зъболекарски кабинет, помислете за неговата LEED сертификация. Лидерството в енергийния и екологичния дизайн (LEED) е програма на US Green Building Council (USGBC), която се превърна в международен стандарт за сертифициране на проектиране и строеж на сгради с цел намаляване на потреблението на енергийни и водни ресурси, както и на техния въглероден отпечатък. Според проучване от 2008 г. на CoStar Group цените на наема в LEED сертифицирани сгради стартира от 11.33 щ.д. (€10.56) на квадратен фут в сравнение със сградите без LEED сертификация, а самите сгради имат 4.1% по-висока заетост. Освен това LEED обуславя цена от 171 щ.д. (€159) на квадратен фут при продажба6.

Проектирането и строежът на екологичен дентален кабинет не са по-трудни от изграждането на „обикновена“ клиника, но изискват по-сериозно планиране, за да се гарантира, че е направен правилният избор. При изпълнението на проекта се стремете към намаляване на въздействието на сградата върху околната среда. Изборът на локация за клиниката, ориентацията на сградата и проектирането на всички аспекти от строежа се отразяват върху спестеното количество вода и електрическа енергия, както и върху разходите за ежедневната дейност на практиката. Добре обмисленият избор може да промотира както практикуването на по-екологична дентална медицина, така и създаването на една по-здравословна работна среда.

Не е задължително да чакате да започнете строеж или ремонт, за да оптимизирате оперативните разходи на клиниката. Има неща, които могат да се направят веднага – например да инсталирате програмируем термостат. По този начин температурата на сградата винаги ще съответства на заетостта в помещенията в даден момент. Освен това на пазара се предлага голямо разнообразие от LED крушки, които са съвместими с почти всички осветителни тела, и подмяна на всички крушки в кабинета би имала незабавен ефект върху потреблението на електричество.

Също така добре е да направите техническа проверка на системите за отопление, вентилация и климатизация, за да сте сигурни, че те се експлоатират по максимално ефективен начин – както и да се уверите, че всички врати и прозорци се затварят плътно. Тези малки стъпки могат да окажат драматичен ефект върху намаляването на потреблението на енергия и за екологичните цели на вашия дентален кабинет.

Редакционна бележка: Първа част на статията е публикувана в бр. 1/2017 на в. Dental Tribune.

Related Content
Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment