OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

Проучването на потреблението на захар включвало 168 страни и установило, че населението на всички тях консумира твърде много захар, което води до много високи здравни разходи. (Изображение: Lightspring/Shutterstock)
0 Comments Aug 24, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

Прекомерната консумация на захар причинява дентални разходи за милиарди

Post a comment by Dental Tribune International

Според съвместно проучване на изследователи от университета Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) и Мрежата за изследвания в областта на биотехнологитеи (BRAIN) в Германия в световен мащаб хората ядат твърде много захар. В изследването участвали 168 държави, за които учените разполагали с данни от 2010 г. относно разпространението на кариес, пародонтит и загуба на зъби, относно често срещаните заболявания и съответните разходи за лечение, както и за консумацията на захар.

Изследователите взели предвид както свободните захари, така и “скритите” захари, които се съдържат в много преработени продукти, като безалкохолни напитки, кетчуп, сладолед и замразени храни, както и хляб, торти и други сладкиши. Според резултатите “сметката” за това глобално пристрастяване към сладкото възлиза на около 12.8 милиарда евро за 2010 г.

“Данните показват ясна зависимост между консумацията на захар и честотата на кариес, пародонтит и загубата на зъби", заяви водещият автор на изследването д-р Toni Meier от MLU. "За всеки 25 грама захар, консумирани на човек на ден, което прави около осем бучки захар или чаша подсладена лимонада, разходите за дентално лечение в страните с високи доходи се увеличават със средно 75 евро на човек и година."

Германия, Швейцария, Дания и САЩ са сред страните с най-високи дентални разходи на човек на година: съответно средно 210, 300, 178 и 138 евро. В Германия човек консумира между 90 и 100 г захар на ден. Най-високи нива на дентални заболявания, свързани с консумацията на захар, са установени в Гватемала, Мавритания и Мексико.

"Новоиндустриализираните страни като Индия, Бразилия и Мексико, но също така и Пакистан и Египет, биха могли да избегнат прекомерното разпространение на болести и свързаните с тях разходи за здравеопазване, като включат темата за консумацяита на захар в своите здравни и хранителни политики,” твърди друг автор на проучването проф. Gabriele Stangl от MLU.

Тъй като диетата с ниско съдържание на захар е все по-трудна за изпълнение, понеже почти всички преработени продукти в супермаркетите съдържат големи количества добавена захар, изследователите смятат, че начинът за намаляване на заболяванията, свързани с храненето, се състои в баланс между образованието на населението и инициативи в националните политики, допълнени от иновативни технологични решения.

Изследването, озаглавено "Глобалното бреме на причинените от консумация на захар дентални заболявания в 168 държави и съответните разходи за здравеопазване", е публикувано през м. юли в Journal of Dental Research. Проучването е съфинансирано от Министерството на образованието и научните изследвания в Германия и е проведено в рамките на стратегическия алианс NatLifE 2020, чиято цел е да разработи ново поколение устойчиво произведени и биологично активни вещества за храни и козметика и подобряване на храненето, здравето и благополучието на хората.

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment