OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Bulgaria & Macedonia

Проф. Мариано Санц ще представи нови антимикробни стратегии за превенция на пародонтита. (Изображение: Complutense University, Испания)
0 Comments Aug 31, 2017 | News Bulgaria & Macedonia

Интервю: Регенеративни терапии за лечение на пародонтита

Post a comment by Dental Tribune Bulgaria

Д-р Мариано Санц, професор по пародонтология в университета Complutense в Мадрид и автор на над 200 научни публикации в областта на пародонтологията, имплантологията и денталното образование, е сред лекторите на тазгодишния Световен дентален конгрес на FDI. Признат за изследванията си в международен план, проф. Санц ръководи специалността по пародонтология и терапия на импланти и е doctor honoris causa в Университета в Гьотеборг, Швеция. В настоящото интервю за DTI испанският експерт разказва за причините за участието му в конгреса в Мадрид.

Какви са основните акценти на вашата лекция?
Основната тема е ефикасността на регенеративните терапии при лечение на пародонтит. В лекцията разглеждам резултатите както при употребата на присадки, така и на базирани на мембрана технологии, които са лечебен стандарт от много години, както и на нови биологични подходи, използващи растежни фактори и клетъчни терапии в рамките на тъканното биоинженерство. Основното ми послание е, че в момента разполагаме с регенеративни технологии, които ни позволяват да поддържаме естественото съзъбие и да спасяваме зъбите дори когато те са сериозно застрашени от пародонтит.

Какви са последните разработки в сферата?
Регенеративната терапия е област, в която през последните години се постига голям напредък не само благодарение на развитието на технологиите, като разработването на нови биоматериали например, но и заради нашите по-добри биологични познания за оздравителните процеси. Това ни даде възможност да разработим терапевтични концепции, имитиращи естествените процеси, и по този начин да позволим на самата биология да възстанови тъканта, разрушена от оралното заболяване.

Също така е отбелязан значителен прогрес в познанията ни за организацията и физиологията на микроорганизмите, които колонизират устната кухина и причиняват повечето от патологиите, които редовно лекуваме, включително зъбния кариес, пародонталните заболявания и периимплантита. Това доведе до разработването на нови антимикробни стратегии, които са по-ефективни и имат голям потенциал за профилактика на оралните заболявания.

Какво означава за вас участието в събитие като конгреса на FDI?
Това е чудесна възможност човек да си свери часовника. Международно събитие като Световния дентален конгрес на FDI обхваща всички области на денталната медицина и поради тази причина е много привлекателно за общопрактикуващите зъболекари, които искат да актуализират знанията си в конкретни области. Възможността да присъстваш на подобни конгреси е привилегия и посетителите трябва да се възползват от нея.

А в личен план?
На първо място, е мащабът на събитието. Този конгрес е от световно значение за нашата професия. За нас е привилегия да имаме възможност да участваме в научната програма. На второ място, това, че събитието се случва в моя град Мадрид, е допълнително предимство, тъй като ще ми позволи не само да споделя опита и работата си, но и да популяризирам университета Complutense, където работя и с който се гордея много.

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment