OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Pauline Dekker (links) en Wanda de Kanter.
Aug 27, 2013 | News Netherlands

"Mondzorgverlener cruciaal bij preventieve geneeskunde"

by Laura van Dee

ROTTERDAM – Op 14 en 15 november organiseren acht mondzorgverenigingen gezamenlijk het congres 'De tand in al zijn facetten II' in De Doelen te Rotterdam. In de aanloop naar dit congres publiceert Dental Tribune elke week een interview met een van de prominente sprekers. We trappen af met Pauline Dekker, die samen met Wanda de Kanter een lezing zal geven over tabaksbestrijding in de tandheelkunde.

 

Het afgelopen jaar zijn Wanda de Kanter en Pauline Dekker veelvuldig in de publiciteit geweest met hun website tabaknee.nl. Op deze website worden tabaksfabrikanten en tabakslobbyisten met naam en toenaam genoemd. De twee longartsen hebben de website in het leven geroepen uit verontwaardiging over wat de tabaksindustrie aanricht onder de Nederlandse bevolking. In 2011 telde ons land bijna 19.000 tabaksdoden, valt te lezen op tabaknee.nl. De twee zijn vastbesloten om Nederland van het roken af te krijgen, getuige ook het door hen geschreven boek Nederland stopt! met roken.

Ook de mondzorgprofessional kan aan tabaksbestrijding zijn steentje bijdragen. Pauline Dekker: “Bij preventieve geneeskunde spelen tandartsen en mondhygiënisten een cruciale rol. Tandartsen zien hun patiënten op regelmatige basis en zijn daarom bij uitstek geschikte personen om de rookverslaving van een patiënt ter sprake te brengen.”

Dekker en De Kanter geven regelmatig nascholing aan tandartsen en mondhygiënisten en hebben ook op een aantal tandartscongressen gesproken. “Vooral mondhygiënisten zijn zeer actief. Ik word keer op keer verrast door het hoge niveau en de mate van betrokkenheid die zij hebben voor de mondgezondheid én de gezondheid in het algemeen. Een hartinfarct kan voorkomen worden door mensen van het roken af te helpen en dat trekken ze zich aan.”

Het is vooral belangrijk aandacht te besteden aan rokende patiënten met de eerste verschijnselen van parodontitis en aan jongeren, vindt Dekker. “Door te stoppen met roken stop je verdere verergering van parodontitis.” Waarom met name jonge mensen aandacht nodig hebben, spreekt volgens haar voor zich: “Als we die van het roken afbrengen, hebben we veel rookloze levensjaren gewonnen.” Hoewel het percentage middelbare scholieren dat rookt een tijdlang is afgenomen, neemt dit de laatste jaren vooral bij jonge meisjes weer toe. Dekker verklaart dit doordat fabrikanten zich met hun verpakkingen expliciet richten op jonge meisjes door ze op tuigen met bloemetjes en mooie kleuren. Daarnaast wint in de grotere steden de waterpijp aan populariteit. Een waterpijp is even schadelijk als gewone tabak, maar doordat een waterpijp minder vaak gerookt wordt, is de totale schade minder groot.

Als beste methode om tabaksgebruik terug te dringen noemt Dekker motiverende gespreksvoering. Dit is een op interactie gerichte gespreksmethode die in een paar stappen de patiënt voorbereidt om een boodschap, in dit geval het advies te stoppen met roken, te ontvangen. “Als je motiverende gespreksvoering onder de knie hebt, kun je het voor van alles inzetten zonder in een ruzieachtige sfeer te belanden. Ik raad iedereen in de gezondheidszorg aan motiverende gespreksvoering onder de knie te krijgen.” De eerste stap van motiverende gespreksvoering bestaat eruit toestemming te vragen over het roken te gaan praten. Vervolgens kan de zorgprofessional tips en informatie geven over hoe te stoppen met roken of een patiënt eventueel doorverwijzen naar een rookstoppoli.

Tijdens het congres ‘De tand in al zijn facetten’ zullen Dekker en De Kanter in rollenspelen laten zien hoe motiverende gespreksvoering in zijn werk gaat en welke scenario’s er mogelijk zijn. “Wanda is altijd de patiënt, ik de bazige dokter,” lacht Dekker.

Pauline Dekker en Wanda de Kanter verzorgen de lezing ‘Tabaksbestrijding - waarom? Waarom in de tandheelkunde? En ook hoe!’

Print  |  Send to a friend