OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Op ACTA worden ook komend jaar de meeste tandheelkundestudenten toegelaten (144).
0 Comments Feb 28, 2017 | News Netherlands

Enorm overschot in aanmeldingen tandheelkunde en mondzorgkunde

Post a comment by Ben Adriaanse

Ook dit jaar blijken de opleidingen voor banen in de mondzorg ongekend populair. De tandheelkundeopleidingen kregen gezamenlijk maar liefst 1363 aanmeldingen, terwijl er slechts 259 studenten worden toegelaten. Voor mondzorgkunde is de situatie vergelijkbaar: daar strijden 1691 aanmelders om 326 opleidingsplaatsen. Daarmee behoren zij tot de sterkst overtekende opleidingen, zo blijkt uit cijfers van de Volkskrant.

Beide opleidingen kennen een numerus fixus. De opleidingsplaatsen worden niet meer toegekend door middel van loting, maar met een decentrale selectie waarbij universiteiten zelf op kwaliteit en geschiktheid selecteren. Vanwege het enorme aantal aanmeldingen is deze selectie voor universiteiten en hogescholen een zeer tijdrovende klus. Een mogelijke verklaring voor het hoge aantal aanmeldingen is dat studenten zich vanaf dit jaar voor twee studies mogen inschrijven, aldus universiteitenkoepel VSNU.

Het grote aantal aanmelders dat teleurgesteld wordt, zal niet alleen henzelf, maar ook mondzorgprofessionals en politici gemengde gevoelens geven. Vanuit de politiek en het werkveld klinkt steeds meer kritiek op het lage aantal opleidingsplaatsen voor tandheelkunde en mondzorgkunde. Het tekort aan tandartsen en mondhygiënisten loopt in Nederland immers snel op. De helft van de tandartsen die momenteel in Nederland aan de slag gaat, komt uit het buitenland, werd vorige week tijdens het Kamerdebat nog gemeld.

De veelbesproken taakherschikking mag voor dit probleem nauwelijks een oplossing heten: hoewel mondhygiënisten het tekort deels kunnen oplossen, zou daardoor het huidige tekort aan mondhygiënisten alleen maar meer gevoeld worden. Niet voor niets werd in het Kamerdebat gepleit voor een snelle uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen. Op 15 april zal desondanks het overgrote deel van de aanmelders een afwijzingsbrief ontvangen.

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment