OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

(beeld: Wikimedia Commons)
0 Comments Mar 14, 2017 | News Netherlands

Gebitsonderzoek werpt nieuw licht op leefstijl neanderthaler

Post a comment by Joey van Baarsel

ADELAIDE – Een mensachtige die ongeveer 40.000 jaar geleden uitstierf en dichter bij de moderne mens staat dan welke diersoort ook, had een gevarieerd dieet en gebruikte diverse medicijnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature. Na DNA-analyse van tandplaque van de Spaanse neanderthaler blijkt dat sommigen van hen meer dan alleen (mensen)vlees aten. Voor een groot deel bestond hun voedingspatroon uit paddenstoelen, mos en pijnboompitten. Een enkeling gebruikte zelfs verschillende planten voor hun medicinale werking.

Met deze nieuwe bevindingen leidt de leefstijl van de Spaanse neanderthaler, ook wel ‘neanderthaler van de El Sidrón-grot’, weer tot discussie. Tot nog toe werd op basis van archeologische en isotopische data aangenomen dat het dieet van deze vroege mensensoort voornamelijk bestond uit vlees. In nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, werden echter ook plantaardige resten aangetroffen, met als resultaat: een veranderend beeld van onze voorouder.

Voor het onderzoek werkte een internationaal team van wetenschappers van verschillende disciplines en universiteiten samen. Co-onderzoekers Alan Cooper en Keith Dobney probeerden eerder al het DNA van de plaque te analyseren. Helaas werd een gedegen onderzoek destijds verhinderd door vervuiling van de plaque. Dankzij verbeteringen in de analyse van oud DNA had het huidige team de kans meer te leren over het eetpatroon van de Spaanse neanderthaler. Laura Weyrich, coauteur van de studie, zegt tegen Nature: “Het geeft echt een ander beeld van wie ze waren, bijna van hun persoonlijkheid.”

Een groot deel van de resultaten is gebaseerd op een analyse van het gebit. Naast de eerdergenoemde DNA-analyse zijn ook fytolieten (plantfossielen), zetmeelkorrels en proteïnen onderzocht. Deze werden afgenomen van de gecalcificeerde dentale plaque van de neanderthaler. Daaruit bleek het dieet van de neanderthaler een stuk afhankelijker te zijn van plantaardig voedsel dan verwacht. De aanwezigheid van DNA van de schors van een populier en de Penicillium-schimmel (de bron van penicilline) doet vermoeden dat een enkele neanderthaler dit wist toe te passen als medicijn. De betreffende neanderthaler had last van een tandabces en een maaginfectie veroorzaakt door een bacterie, aldus de onderzoekers.

Met het onderzoek zijn verschillende ‘feiten’ over de Spaanse neanderthaler weerlegd en enkele nieuwe theorieën gepresenteerd. Dat de soort aan kannibalisme deed, is echter niet compleet van de baan. Bij onderzoek naar de botten van de neanderthalers zijn hier sterke aanwijzingen voor gevonden. Een nieuwe, in het Nature-artikel ingebrachte theorie wijst op het aangetroffen genetisch bewijs van de Methanobrevibacter oralis, een microbe die ook bij de moderne mens gevonden werd. Dit kan wijzen op geslachtsgemeenschap tussen de neanderthaler en de moderne mens. Daarmee zou de neanderthaler vandaag de dag nog voortleven in ons DNA.

Het onderzoek “Neanderthal behaviour, diet, and disease inferred from ancient DNA in dental calculus” is online gepubliceerd in Nature.
(bronnen: Dental Tribune International, Volkskrant, Scientias.nl)

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment