OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

'Live mouth smart' is het motto van deze WOHD. (beeld: FDI)
0 Comments Mar 20, 2017 | News Netherlands

Wereldmondgezondheidsdag: mondgewoonten kunnen beter, aldus enquête

Post a comment by Dental Tribune International

Weet de wereldbevolking genoeg over goede mondgewoonten? Die vraag staat centraal tijdens World Oral Health Day (WOHD), die vandaag plaatsvindt. Op deze dag moedigt de World Dental Federation (FDI) mensen aan tot een betere mondverzorging. Een online enquête, uitgevoerd in twaalf landen onder meer dan 12.000 volwassenen, toonde aan dat er op voorlichtingsgebied nog het nodige te winnen valt.

In acht van de onderzochte landen dacht minimaal de helft van de ondervraagden dat het belangrijk is om na elke hoofdmaaltijd direct de tanden te poetsen. Dit ongewenste poetsgedrag komt het meest voor in Brazilië, Mexico, Egypte en Polen (84, 81, 62 en 60%, respectievelijk). De FDI adviseert om ten minste dertig minuten na de maaltijd te wachten met poetsen, zodat het glazuur niet verzwakt wordt.

“De resultaten van de enquête benadrukken dat een kennistekort een goede mondverzorging vaak in de weg staat,” aldus FDI-voorzitter dr. Patrick Hescot. “Wij willen dat iedereen zich tijdens deze WOHD realiseert dat met een goede mondverzorging, het vermijden van risicofactoren en een periodieke tandartscontrole de mond beschermd wordt. Een gezonde mond stelt ons in staat te spreken, lachen, ruiken, proeven, kauwen, doorslikken, aan te raken en een groot aantal emoties over te brengen met zelfvertrouwen en zonder pijn, ongemak en ziekte. Een goede mondgezondheid is belangrijk en verbetert de levenskwaliteit.”

De respondenten in de meeste onderzochte landen dachten ten onrechte dat het spoelen van de tanden met water na het poetsen belangrijk is. Deze mythe kwam het meeste voor bij participanten uit Brazilië, Zuid-Afrika, Mexico, India en Canada (77, 75, 73, 67 en 67%, respectievelijk). In het algemeen wordt geadviseerd om niet direct na het poetsen te spoelen, zodat de mond maximaal wordt blootgesteld aan fluoride. Dit optimaliseert de preventieve effecten.

Bijna de helft van de respondenten in India, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen (52, 49, 48 en 42%, respectievelijk) dacht dat vruchtensap minder schadelijk is voor het gebit dan koolzuurhoudende dranken. Vruchtensap kan echter ook veel suiker (en zuren) bevatten, hetgeen cariës veroorzaakt. De FDI adviseert terughoudend te zijn met het consumeren van suikerhoudende dranken.

Dr. Edoardo Cavalle, Task Team Chair van WOHD: “Kennis van goede mondgewoonten en het toepassen ervan vanaf de kindertijd helpt om een gezonde mond te behouden tot op hoge leeftijd. Het kan ervoor zorgen dat je vrij blijft van de fysieke (en mentale) pijn die mondziekten kunnen veroorzaken.”

Andere interessante bevindingen over mondgewoonten:

  • 77% van de ondervraagden vindt dat het minimaal eens per jaar bezoeken van een tandarts past binnen een goede mondverzorging. Echter, slechts 52% van de ondervraagden bezoekt daadwerkelijk eens per jaar de tandarts.
  • Slechts 28% van de ondervraagden wist dat het matigen van alcoholgebruik belangrijk is voor een goede mondgezondheid. 

De enquête is, namens de FDI, begin 2017 uitgevoerd door YouGov. De resultaten zijn op nationaal niveau representatief voor alle inwoners van 18 jaar en ouder in Groot-Brittannië, de VS, Australië, Nieuw Zeeland, Japan en Canada, met in elk van deze landen meer dan 1000 respondenten. De enquête was representatief voor bepaalde regio’s in Brazilië, Mexico, Polen en Zuid-Afrika, en voor stedelijke gebieden in India en Egypte. Alleen in Zuid-Afrika was het aantal respondenten lager dan 1000 (500).

WOHD wordt wereldwijd gevierd op 20 maart. Het initiatief werd in 2013 gestart door de FDI om wereldwijd bewustzijn over de preventie en vermindering van mondziekten te bevorderen. WOHD wordt gesteund door de globale partners Henry Schein, Philips Sonicare en Unilever.

Meer informatie over WOHD is te vinden op www.worldoralhealthday.org. De WOHD-brochure en een aantal campagneposters en social-media-templates zijn gratis van de website te downloaden.

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment