OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

(foto: PhotoMediaGroup/Shutterstock)
0 Comments Apr 25, 2017 | News Netherlands

Sterk verband tussen tandartsangst, mondgezondheid en levenskwaliteit

Post a comment by Dental Tribune International

LONDEN – Volwassenen die bang zijn voor de tandarts hebben vaker een slechte mondgezondheid en scoren bovendien lager op levenskwaliteit. Dat blijkt uit Brits onderzoek naar mondgezondheid onder mensen met tandartsangst.

Naar schatting een op de drie volwassen in het Verenigd Koninkrijk is bang om naar de tandarts te gaan. Dat tandartsfobie kan leiden tot meer actieve cariës en ontbrekende elementen, is recent bevestigd door onderzoekers van Kings’ College London Dental Institute. De bevindingen zijn gebaseerd op een data-analyse van duizenden Britten die meededen aan de Adult Dental Health Survey 2009, en die tot doel had de mondgezondheid van mensen met een fobie voor de tandarts te onderzoeken.

Volgens het onderzoek hebben mensen met tandartsfobie een grotere kans op aangedane en ontbrekende elementen in vergelijking met niet-angstige mensen, omdat zij regelmatig bezoek aan de tandarts vermijden en daarmee de mogelijkheid missen om potentieel chronische, maar behandelbare mondaandoeningen te laten behandelen. De meeste mensen met tandartsangst verkiezen ook een onmiddellijke oplossing, zoals extractie, boven een behandelplan dat langer gaat duren, bleek verder uit het onderzoek.

Naast mondgezondheid bleek de kwaliteit van leven ook laag onder degenen met tandartsfobie, constateerden de onderzoekers. Een grote meerderheid vertoonde een hoge impact op hun fysiologische, psychologische, sociale en emotionele welzijn, zelfs wanneer werd gecontroleerd voor waarden van mondziekten.

“Overig onderzoek toont aan dat individuen met tandartsfobie negatieve gevoelens ervaren, zoals verdriet, vermoeidheid, ontmoediging en angst in het algemeen, minder vitaliteit en meer uitputting,” vertelt dr. Ellie Heidari, hoofdauteur van het onderzoek en verbonden aan het Britse instituut. “Schaamte over hun slechte gebit weerhoudt hen ervan te glimlachen en hun tanden te tonen.”

Door angstige patiënten te voorzien van een gedetailleerd mondzorgplan voor thuis, kunnen mondzorgspecialisten door middel van preventie acute aandoeningen helpen verminderen, adviseren de onderzoekers. Zo’n preventief programma voor hen met een fobie voor de tandarts, waarbij de nadruk erop ligt hen te helpen om acute aandoeningen te voorkomen, wordt momenteel op het Londense instituut ontwikkeld.

Het onderzoek, getiteld “The oral health of individuals with dental phobia: A multivariate analysis of the Adult Dental Health Survey, 2009”, wordt in het tweede aprilnummer van het British Dental Journal gepubliceerd. Aan het onderzoek deden 10.900 deelnemers mee, waarvan er ruim 1300 als angstig voor de tandarts werden beschouwd.
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment