OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Montage en laatste controle
0 Comments May 3, 2017 | News Netherlands

Nieuwe endodontische vijl vult gat in de markt

Post a comment by Tessa Vogelaar

Nieuwe systemen en instrumenten verschijnen in razend tempo op de endodontische markt. Een beweging die voor tandarts en endodontoloog nauwelijks bij te houden is, zeker als ook vertrouwde en veelgebruikte systemen uit beeld verdwijnen. Nieuwe speler in het veld is Team LegacyENDO, dat de LegacyENDO-vijlen in Europa distribueert en een kwalitatief goed product wil bieden voor een eerlijke prijs. “Een nieuwe naam, maar de vijlen voelen vertrouwd aan,” aldus broers Bruno en Rolf de Vos van Team LegacyENDO tegen Dental Tribune.

De afgelopen jaren zijn continu nieuwe systemen geïntroduceerd. Daarbij werden in de marketing alle registers opengetrokken, terwijl het wetenschappelijke bewijs of de echte vernieuwing ver te zoeken was, aldus Bruno de Vos. “Ik zit zelf al sinds 1988 ‘in de endo’, dus heb veel systemen zien komen en gaan. In die tijd wezen onderzoeken op helingspercentages van 60% tot 80%. Inmiddels zijn we vele jaren verder, maar dat percentage is niks veranderd.”

Als voorbeeld noemt De Vos de overgang van het roteren naar het reciproceren, een beweging die ongeveer vijf jaar geleden zijn intrede deed en ervoor zorgde dat veel endodontologen nieuwe motoren gingen aanschaffen. “Uit recent onderzoek komt naar voren dat ook reciprocerende systemen microcracks veroorzaken. Er zijn zoveel geluiden die elkaar tegenspreken.”

Het tempo waarmee de verschillende soorten vijlsystemen elkaar op de markt opvolgen, volgt Bruno de Vos kritisch. “Inmiddels zijn we in de vierde generatie vijlen beland. Het zijn net mobiele telefoons. En goedkoper worden ze er niet op.”

Vertrouwde keuze
De keuze om eerst de markt op te gaan met de LegacyENDO Multi Taper was snel gemaakt. Vijlen van dit type, het iets stuggere soort, zijn een vertrouwd concept waarop tandartsen en endodontologen graag teruggrijpen. Wereldwijd worden deze vijlen het meest gebruikt. “Recent is een bekende vijl van dit type, van de markt gehaald en vervangen door een heel ander soort vijl, die anders aanvoelt in gebruik,” legt Rolf de Vos uit. Volgens hem zijn veel tandartsen op zoek naar een vijl die lijkt op wat ze voorheen gebruikten. “We weten van tandartsen dat ze een voorkeur hebben voor het bekende. Never change a winning team is het motto.”

Volgens Bruno de Vos wordt vaak vergeten welke gevolgen de overstap naar een andere vijl heeft. “Naast de tandarts moet de assistente het materiaal aanreiken. Weer een andere collega koopt het in. Het hele team moet weten dat er voor iets nieuws is gekozen, dus er komt best veel kijken bij een switch van materiaal.” Met de Multi Taper, een multi-getaperde vijl, wordt aan de hang naar het vertrouwde voldaan. “Het is een uniek instrument, omdat deze vijl apicaal meer tapering heeft dan op de rest van de vijl.” Om de eindgebruiker de keuze te bieden, is inmiddels ook een Controlled Memory-versie van LegacyENDO beschikbaar, een flexibel type vijl dat voor te buigen is.

Derek & Steve
Helemaal nieuw is LegacyENDO niet. Motor achter het systeem is D&S Dental, een Amerikaanse ontwikkelaar en fabrikant van endodontische vijlen met meer dan dertig jaar ervaring. D&S staat voor Derek (Heath) & Steve (Treadway) Dental. Heath is de voormalig eigenaar van Quality Dental Products (zie kader) en tevens de bedenker en patenthouder van de nikkeltitanium-instrumenten. Zijn belangrijkste patent is dat van de wereldberoemde multi-getaperde vijl. Het bedrijf produceert sinds de jaren ’80 niet alleen de vijlen, maar ook de machines die de vijlen maken. “Dat zijn geen machines die je zomaar ergens kunt kopen. Die hebben ze zelf moeten ontwikkelen,” vertelt Bruno de Vos. D&S stond voorheen bekend als ‘fabrikant van de fabrikanten’, maar was bij de tandarts zelf nog onbekend als fabrikant van vijlen en instrumenten. “Dit zijn de mensen die nikkeltitanium en controlled memory hebben bedacht. Zij kiezen er nu voor om echt iets achter te laten op de markt. “Of zoals grondlegger Steve Treadway zou zeggen: ‘Create your own legacy’.”

Scherpe prijsstelling
LegacyENDO zegt te kunnen concurreren met andere aanbieders doordat D&S Dental weinig ‘lagen’ kent en geen beursgenoteerd bedrijf is. “Van oudsher is het een bedrijf van mechanisch ingenieurs, zonder marketingafdeling of managementlagen. Dat zie je terug in de prijs.” De scherpe prijsstelling zorgt momenteel voor opgetrokken wenkbrauwen bij de overige aanbieders op de endo-markt. LegacyENDO zou een copycat zijn. “Dit is geen product uit China, maar uit de Verenigde Staten. Dat er zo naar ons gekeken wordt door de concurrentie, geeft ons de bevestiging dat we iets goeds in handen hebben,” reageren de broers laconiek. LegacyENDO wil graag een eerlijke prijs bieden, maar steekt hiermee als nieuwe naam op de markt wel de kop boven het maaiveld uit. De broers De Vos merken dat tandartsen en inkopers geneigd zijn nu nog voor het vertrouwde merk en de vertrouwde prijs te gaan. “Onbekend maakt onbemind,” concluderen ze.

Kan het aanbieden van dezelfde kwaliteit voor een veel lagere prijs eenzelfde trend in gang zetten als in de implantologie? Rolf de Vos sluit het niet uit. “Enkele jaren terug is er op de implantatenmarkt veel veranderd. Zo was er alleen bij kleine spelers nog sprake van innovatie. Daarna werd er steeds meer uit het buitenland gehaald en werden deze kleine bedrijven opgekocht, met als gevolg een enorme verandering in de prijsstelling.” Een dergelijk patroon is volgens De Vos zeker niet ondenkbaar op de endodontische markt.

Historie en toekomst
Dit jaar gaat LegacyENDO uitbreiden met meer roterende en reciprocerende vijlen. Zeer binnenkort komen de Apex Access Kit, voor het creëren van een glijpad, en handvijlen op de markt. Over vijf jaar de grootste zijn op de endo-markt is niet het streven van Team Legacy ENDO. Ze vinden het vooral belangrijk om op het niveau van de tandarts en endodontoloog mee te blijven denken en kwaliteit te blijven bieden. De nalatenschap van Derek en Steve staat bij LegacyENDO centraal. “Historie en toekomst samenbrengen, dat is wat we doen.”
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment