OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Gezonde versus osteoporotische botstructuur. Onderzoek toont aan dat magnesiumimplantaten die in de loop der tijd oplossen, mogelijk de botformatie in patiënten met slechtere botgenezing, zoals mensen met osteoporose, verbeteren. (foto: adike/Shutterstock).
0 Comments May 9, 2017 | News Netherlands

Magnesium zorgt voor snellere botvorming rond implantaat

Post a comment by Dental Tribune International

MALMÖ – Een baanbrekende methode om botvorming rond implantaten te stimuleren, is op de horizon verschenen. Zweedse onderzoekers ontdekten dat het vrijkomen van magnesium zorgde voor snelle botvorming en de activatie van osteogene signalen in de buurt van implantaten in osteoporotisch bot.

“We zagen dat het implantaatmateriaal verdween en zich calcium en fosfaat vormde, gelijkwaardig aan botstructuur,” vertelde onderzoeker en promovendus Silvia Gall van de faculteit tandheelkunde aan de Universiteit van Malmö aan Sveriges Radio. Door het gebruik van implantaten gebaseerd op magnesium, die in de loop der tijd compleet oplossen, in plaats van titaniumimplantaten waarbij dat niet het geval is, kan osseo-integratie bij patiënten met osteoporose mogelijk worden verbeterd.

Het gebruik van implantaten op magnesiumbasis kan een manier zijn om schedels te reconstrueren na gezichtsfracturen door de bevordering van botweefsel na het oplossen van het implantaat. Volgens Galli is de hoeveelheid metaal gebruikt in de implantaten zo insignificant, dat deze op het lichaam geen sporen achterlaat van het trauma en werkt zonder bijeffecten op de nieren, en zonder de noodzaak tot een tweede operatie om het implantaat te verwijderen.

Tot dusverre is de methode alleen getest op dieren en is meer onderzoek nodig voordat de klinische tests op mensen plaats kunnen vinden, benadrukte professor Lars Magnus Bjursten van de Universiteit van Lund in het radio-interview. Toch is het van belang altijd alternatieven te zoeken, in het bijzonder in orthopedie. Magnesium lijkt daarbij nuttig materiaal, voegde hij toe.

Of de methode ook kan worden ingezet voor de osseo-integratie voor dentale implantaten is in dit specifieke onderzoek niet nagegaan.
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment