OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

0 Comments May 16, 2017 | News Netherlands

Vaker gingivale regressie en tandfracturen door mondpiercing

Post a comment by Tessa Vogelaar

AMSTERDAM – Mensen met een mondpiercing lopen een groter risico op gingivale regressie of tandfracturen. Dat concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos, die de gevolgen van mondpiercings onderzocht en op het onderwerp promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

De complicaties die kunnen optreden bij een mondpiercing variëren van een zwelling van de tong na het zetten van de piercing, tot ernstige, mogelijk zelfs levensbedreigende bijwerkingen. Gingivale regressie is de meest beschreven complicatie. Ook komen tandfracturen veelvuldig voor, als gevolg van het spelen met de piercing of het tegen de tanden tikken van het sieraad tijdens eten of praten.

Hennequin-Hoenderdos raadt het plaatsen van een mondpiercing af voor wie een gezonde mond wil behouden. “Mocht de wens voor een mondpiercing ondanks dit advies toch aanwezig blijven, kies dan een professionele piercer met kennis over de juiste verzorging om de mond gezond te houden,” adviseert de promovenda. Het risico op schade aan het gebit wordt verminderd door een geschikte lengte van de piercing en door het sieraad op de juiste plek te laten plaatsen.

“Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen bij het geven van informatie over mondpiercings en de verzorging daarvan. Het periodiek mondonderzoek is bij uitstek geschikt om schade als gevolg van de mondpiercing tijdig te ontdekken,” aldus Hennequin-Hoenderdos. De promovenda onderzocht verder verschillende mondverzorgingsproducten in relatie tot tandvleesbeschadigingen. Het blijkt dat ook als gevolg van de dagelijkse mondverzorging kleine wondjes aan het tandvlees kunnen ontstaan. Conclusie blijft echter dat dagelijkse zelfzorg met diverse mondhygiënische hulpmiddelen het allerbelangrijkst is om de mond gezond te houden.

Hennequin-Hoenderdos verdedigt haar proefschrift getiteld ‘Prevention of Gingival Trauma: Oral Hygiene Devices and Oral Piercings’ op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.
(bron: ACTA)

 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment