OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

0 Comments Aug 30, 2017 | News Netherlands

Relatief veel fraudemeldingen mondzorg

Post a comment by Tessa Vogelaar

DEN HAAG – Een op de vier signalen over zorgfraude die in 2016 binnenkwam bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) had betrekking op de mondzorg. Dat blijkt uit de rapportage Signalen Zorgfraude 2016 die demissionair minister Schippers onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Het IKZ is een samenwerking tussen zorgverzekeraars, toezichthouder en opsporingsdiensten zoals de NZa, IGZ en FIOD. In totaal kwamen er 447 signalen binnen bij het IKZ, 110 daarvan betroffen de mondzorg. In 2015 waren dat er nog 68.

Volgens het IKZ is de stijging te wijten aan de media-aandacht die er in 2016 was voor te hoge materiaal- en techniekkosten van tandartsen. Het ging er daarbij om dat kortingen die tandartsen krijgen bij inkoop, niet volledig worden doorberekend aan patiënten, hetgeen verboden is. De NZa doet hier momenteel onderzoek naar.

In de rapportage is een stijging van het aantal meldingen zichtbaar in de maanden juli,september en november. Die stijging lijkt verband te houden met nieuwsartikelen die over het onderwerp verschenen op 30 juni, 7 juli, 9 augustus en 8 november.

Na de mondzorg gingen de meeste signalen over de geestelijke gezondheidszorg (86) en medisch specialistische zorg (68). Meer dan de helft van de signalen kwam van patiënten, cliënten of verzekerden. Relatief veel signalen hadden betrekking op ‘upcoding’. Bij upcoding wordt de zorgbehoefte van de cliënt zwaarder voorgesteld dan in werkelijkheid het geval is.

Het IKZ werd in november vorig jaar opgericht metals doel de integriteit van de zorgsector te versterken. Een signaal wordt bij het IKZ gedefinieerd als een vermoeden van zorgfraude. Het gaat niet om afgerond onderzoek naar fraude. De organisatie benadrukt dat niet bekend is hoe de signalen zich verhouden tot de daadwerkelijke zorgfraude, aangezien niet alle gevallen van fraude aan het licht komen.
(bron: Skipr/IKZ)
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment