OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

0 Comments Sep 1, 2017 | News Netherlands

Achmea vangt bot in hoger beroep tegen tandartsen

Post a comment by Tessa Vogelaar

ARNHEM – Zorgverzekeraar Zilveren Kruis/Achmea heeft in 2014 tandartsen ten onrechte beschuldigd van fraude met declaraties. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem op 29 augustus. Vereniging VvAA, die zo’n 200 tandartsen bijstond in de procedure, wil dat de zorgverzekeraar de tandartsen publiekelijk excuses aanbiedt.

In 2013 startte Achmea met het aanschrijven van meer dan duizend tandartsen die onjuist zouden hebben gedeclareerd. De verzekeraar stapte vervolgens naar de media met de mededeling dat 1 op de 7 tandartsen gemiddeld 4.000 euro te veel zou declareren. De rechtszaak die de VvAA daarop in 2015 namens een deel van de tandartsen aanspande, ging met name om het verbod op behandelcombinatie V21-V60. VvAA stelde dat een algemeen verbod op deze behandelcombinatie voor 8 mei 2013 onvoldoende duidelijk was voor tandartsen. De rechter stelde de tandartsen daarover toen in het gelijk. Achmea ging in hoger beroep na de uitspraak.

Het hof in Arnhem bepaalde nu wederom dat het verbod op behandelcombinatie V21-V60 destijds onvoldoende duidelijk was. Wat betreft een andere controle, namelijk die op behandelcode C29 in combinatie met niet-toegestane codes, werd de verzekeraar in het gelijk gesteld.

De VvAA roept de zorgverzekeraar nu op excuses te maken voor de publieke imagoschade en pleit voor het terugbetalen van de gevorderde bedragen. “De publiekelijke berichtgeving van de kant van Zilveren Kruis – nog zonder dat daar een rechter enige uitspraak over had gedaan op dat moment – heeft de beroepsgroep ernstig geschaad. Zilveren Kruis/Achmea zou zich naast haar wettelijke taken bewuster moeten zijn van haar maatschappelijke rol in de noodzakelijke vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënt,” staat in een brief die de VvAA aan de zorgverzekeraar stuurde.

“Het zou Zilveren Kruis sieren als er nu wordt erkend dat de uitspraken onterecht zijn gedaan. Ook lijkt het rechtvaardig dat tandartsen die de gevorderde bedragen wél betaalden, te compenseren. Dit voorkomt onnodige procedures die ten koste gaan van de zorg voor patiënten,” meldt directeur Kennismanagement en Netwerken van de VvAA, Edwin Brugman, in een verklaring.

Een woordvoerder van Zilveren Kruis/ Achmea kon vrijdag niet mondeling reageren op de vraag of de verzekeraar op het verzoek van de VvAA ingaat en er excuses en compensatie voor de tandartsen komen. Zilveren Kruis/Achmea schrijft in een verklaring op haar website de uitspraak van het hof te accepteren en de eerder aangeschreven tandartsen begin september te zullen informeren.

De nieuwe uitspraak van het Gerechtshof schept volgens VvAA een momentum om meer aandacht te gaan besteden aan de maatschappelijke rol van een zorgverzekeraar. “Dit houdt in: het niet schaden en zelfs in stand houden van de noodzakelijke vertrouwensrelatie tussen zorgverleners en patiënten in het algemeen,” aldus Brugman. “Een mooi moment voor Zilveren Kruis om met een publiekelijk excuus deze beweging in gang te zetten.”
(bron: VvAA, Zilveren Kruis/Achmea, rechtspraak.nl)
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment