OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Demissionair minister Edith Schippers (VWS) tijdens een Kamerdebat begin dit jaar.
0 Comments Sep 13, 2017 | News Netherlands

Schippers laat dossier taakherschikking liggen

Post a comment by Tessa Vogelaar

DEN HAAG – Demissionair minister Schippers neemt geen beslissing meer over de taakherschikking in de mondzorg. Dit laat zij aan haar opvolger, meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers wilde eerder met een algemene maatregel van bestuur (AMvB) een experiment starten om mondhygiënisten zelfstandige bevoegdheid te geven om anesthesie toe te passen, primaire caviteiten te behandelen en röntgenfoto’s te maken.

De bewindsvrouw schrijft in de brief dat de opleiding mondzorgkunde het benodigde onderwijs biedt om deze handelingen zelfstandig uit te voeren. Wel zal in de concept-AMvB worden toegevoegd dat het certificaat stralingsbehandeling als aanvullende eis wordt gesteld om de zelfstandige bevoegdheid te verkrijgen. Schippers zegt ‘na het doorlopen van dit zorgvuldige traject met relevante deskundigen’, geen aanleiding te zien om anders te denken over de wenselijkheid van de taakherschikking.

Beroepsverenigingen KNMT en ANT zijn geen voorstander van de taakherschikking, benoemt Schippers nog eens in de brief. De KNMT laat op haar site weten toe te juichen dat de minister de beslissing aan haar opvolger laat. Ook is de vereniging verheugd dat Schippers bereid is constructieve voorstellen ‘die invulling geven aan de met de concept-AMvB ingezette richting’ te bezien.

De ANT vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat het voor de minister helder is dat mondzorgkunde qua opleiding van voldoende niveau is om de drie voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren. De vereniging noemt het onderzoek naar verschillen in opleiding te oppervlakkig uitgevoerd. Echte inhoudelijke experts zouden niet zijn geraadpleegd. “We kunnen niet anders dan concluderen dat de voorbereiding voor deze ingrijpende stelselwijziging waar elke Nederlander mee te maken krijgt tot nu toe ondermaats is geweest,” aldus de ANT op haar website.

De Kamerbrief van demissionair minister Schippers vindt u op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2017/09/11/kamerbrief-over-stand-van-zaken-amvb-tijdelijk-besluit-zelfstandige-bevoegdheid-mondhygienist.
(bron: Rijksoverheid/KNMT/ANT)
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment