OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Netherlands

Tabaksgebruik wordt vaak in verband gebracht met orale kanker. (foto: Tomasz Sienicki)
Feb 21, 2012 | News Netherlands

Rokers gaan minder naar tandarts

by Laura van Dee

ATLANTA – 20% van de Amerikaanse rokers heeft in geen vijf jaar een tandarts bezocht. Onder niet-rokers en voormalige rokers is dit 10%. Dat blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De CDC bestudeerde de gegevens van meer dan 16.000 volwassenen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een derde van de rokers dentale problemen ondervindt, zoals verkleurde tanden, kiespijn en ontstoken tandvlees. Dit is twee keer zoveel als bij niet-rokers.

Volgens Robin Cohen, statisticus bij het CDC, zijn rokers zich bewust van hun slechtere mondgezondheid, maar doen ze er niets aan om dit te verbeteren. Als reden voor hun slechte gebit geeft de helft van de rokers aan geen tandarts te kunnen betalen. Bij niet-rokers ligt dit percentage veel lager.

Uit een ander onderzoek van de CDC bleek dat mensen met lage inkomens vaker roken. Bijna 30% van de Amerikanen met een inkomen onder het armoedeniveau rookt, terwijl dit bij mensen met hogere inkomens slechts 19% is.

Een onderzoek van de ‘Surgeon General’ uit 2000 toonde aan dat roken kan leiden tot een slechtere mondgezondheid, doordat het lichaam mondinfecties minder goed te lijf kan gaan. Tabaksgebruik wordt ook vaak in verband gebracht met orale kanker. (bron: www.medicalxpress.com)
 

Print  |  Send to a friend