OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Serbia & Montenegro

0 Comments Mar 21, 2016 | News Serbia & Montenegro

Stres može da dovede do gubitka zuba

Post a comment by Korina Fleming (Corinna Flemming), ZWP Online

Stres je nezaobilazna pojava u našoj svakodnevnici. Posao, porodica, nedostatak novca, svuda oko nas problemi koji mogu da dovedu do povišenja krvnog pritiska, depresije i drugih oboljenja za koja je dokazano da su povezana sa stresom. Međutim, stres utiče i na naše zube, a u ekstremnim slučajevima može da dovede i do gubitka zuba.

London, Velika Britanija – Stres je nezaobilazna pojava u našoj svakodnevnici. Posao, porodica, nedostatak novca, svuda oko nas problemi koji mogu da dovedu do povišenja krvnog pritiska, depresije i drugih oboljenja za koja je dokazano da su povezana sa stresom. Međutim, stres utiče i na naše zube, a u ekstremnim slučajevima može da dovede i do gubitka zuba.
Među takozvane stresom uzrokovane poremećaje spada i bruksizam (posebno noću) kada bukvalno kao da osoba pokušava da „samelje“ probleme nagomilane u toku dana. Takođe je kod mnogih ljudi primećeno da jače stiskaju vilice tj. zube u stresnim situacijama, čime stvaraju veliki pritisak na zube i potporni aparat, naročito u bočnoj regiji. Tooth Wear Center iz Londona je upozorio da ovakve loše navike mogu da dovedu do trajnog oštećenja zuba i desni, do poremećaja žvakanja, bolova u glavi i vratu, kao i do preloma i gubitka zuba. Preporuka stomatolozima je da na ovo obrate pažnju kod svojih pacijenata, kao i da im skrenu pažnju ukoliko primete da pacijenti imaju neku od tih loših navika. Kod tih pacijenata se preporučuje izrađivanje zaštitnih zagriznih šina koje se izrađuju individualno po otiscima gornje i donje vilice, a njihova uloga je da smanje pritisak na zube i vilice i da spreče škrgutanje zubima, posebno noću. Pored ovih lokalnih šina, preporučuje se menadžment stresa kao što je joga, meditacija, topla kupka, šetnja u prirodi, plivanje…
 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment