OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Serbia & Montenegro

0 Comments Sep 5, 2016 | News Serbia & Montenegro

Povećan rizik od pojave parodontalnih oboljenja kod muškaraca koji piju kafu

Post a comment by Dental Tribune International

 Iako kafa spada među supstance koje su najviše istraživane i o kojima se najviše pisalo, ta istraživanja nisu konkretno pokazala da li kafa ima pozitivne ili negativne efekte na zdravlje. Južnokorejsko istraživanje je došlo do rezultata da kad muške osobe unose veliku količinu kafe, to može biti povezano s pojavom parodontopatije.

 Seul, Južna Koreja: Iako kafa spada među supstance koje su najviše istraživane i o kojima se najviše pisalo, ta istraživanja nisu konkretno pokazala da li kafa ima pozitivne ili negativne efekte na zdravlje. Južnokorejsko istraživanje je došlo do rezultata da kad muške osobe unose veliku količinu kafe, to može biti povezano s pojavom parodontopatije.

 Studija je izvedena od rezultata koji su dobijeni od korejske nacionalne zdravstvene i nutricionističke ankete koja je sprovedena između 2008. i 2010. Analizirani su podaci uzeti od 16.730 učesnika starih 19 i više godina, uključujući starost, indeks telesne mase, pušenje, konzumacija alkohola, vežbanje, koliko puta dnevno peru zube i da li koriste i neke druge produkte za oralnu higijenu, koliko često odlaze na preglede kod stomatologa itd. Da bi procenili potrebu za parodontalnim lečenjem, korišćen je indeks potrebe za parodontalnom terapijom Svetske zdravstvene organizacije, gde je parodontalna bolest vrednovana ocenom 3.

 Istraživači su dobili podatke da su godine, indeks telesne mase i obim struka bili značajno veći među učesnicima koji imaju parodontalno oboljanje, podjednako i kod muškaraca i kod žena, dok je konzumiranje kafe i gaziranih napitaka bilo znatno veći faktor rizika kod muškaraca s parodontalnim oboljenjem, što nije bio slučaj kod žena.

 Prema istraživačima, veza između povećanog pijenja kafe i pojave parodontalnog oboljenja može delimično biti objašnjena sadržajem ove tečnosti. Smatra se da kofein vrši višestruko dejstvo na metabolizam kostiju i da je dugotrajno unošenje kofeina jedan od mogućih faktora rizika u napredovanju patologije kod pacijenata s parodontopatijom. Uz ovo, kofein se vezuje i za gubitak kostiju i smanjeno isceljenje nakon vađenja zuba. Standardna šoljica kafe u proseku sadrži između 70 i 100 grama kofeina.
Kao zaključak ovog istraživanja navodi se da se konzumiranje kafe može smatrati kao nezavisan indikator rizika parodontalnog oboljenja među odraslim/punoletnim muškim osobama. Dakle, muškarci bi od smanjenog unosa kafe mogli imati koristi za svoje parodontalno zdravlje.

 

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment