OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Serbia & Montenegro

0 Comments Oct 12, 2016 | News Serbia & Montenegro

Promocija oralnog zdravlja preko televizora u čekaonicama ordinacija opšte prakse

Post a comment by Dental Tribune International

Umesto sedenja u čekaonici i prelistavanja različitih magazina, pacijenti bi uskoro mogli da gledaju specijalizovan zdravstveni program na televizorima u čekaonicama stomatoloških ordinacija. Istraživanje koje je sproveo Imperial koledž iz Londona pokazuje da je televizijski bazirana promocija zdravlja vrlo efektivan način za prikazivanje edukativnog sadržaja različitim ciljnim grupama.

Anketa je bila sprovedena u 49 ordinacija opšte prakse u Londonu koje su imale televizor u čekaonici i koje su prikazivale Life kanal - − seriju od šest kratkih zdravstveno-edukativnih filmova. Program je pokrivao teme oralnog zdravlja, odvikavanje od pušenja, hlamidije, kontracepcije, HIV-a, hepatitisa i gripa. Ceo ciklus edukativnih filmova kombinovan je s komercijalnim reklamama i traje oko 10 minuta. Edukativni film o oralnom zdravlju je trajao oko 80 sekundi sa porukom da bi svi trebalio da idu na preglede kod stomatologa najmanje jednom u dve godine. Takođe, sadržao je i druge važne informacije za kontaktiranje hitne zubaske službe.

Anketa u kojoj je učestvovalo ukupno 2.345 pacijenata sadržala je šesnaest 16 pitanja vezanih za mišljenje pacijenata o Life kanalu, uključujući prihvatljivost, primetljivost i koliko je gledanje Life kabala promenilo njihovo znanje i pristup oralnom zdravlju. Uz to, prikupljeni su demografski i zdravstveni podaci učesnika.

Rezultati su pokazali da su edukativni filmovi sa Life kanala bili efektivni u edukovanju pacijenata o oralnom zdravlju. U pogledu regularnih pregleda 15,2 procenata ispitanika koji nisu imali nameru da kontaktiraju zubara pre ankete (1.605 pacijenata) potvrdili su da je film o oralnom zdravlju promenio njihovo mišljenje. Prema podacima istraživača, ovo je bilo veoma bitno zbog rezultata istraživanja koje je bilo sprovedeno 2009. godine kada se saznalo da je samo 58% odsto punoletih osoba u Vekoj Britaniji zakazivalo pregled kod stomatologa u prethodne 3 tri godine.

Uzimajući u obzir rezultate istraživanja, istraživači su došli do zaključkaili da je televizijska promocija zdravlja omogućila pacijentima da donose bolje odluke koje su vezane za njihovo zdravljeu vezi sa svojim zdravljem. Kako bi u potpunosti iskoristili potencijal televizije kao medijuma, preporučili su dalja istraživanja koja bi procenila efektivnost plasiranja različitih podataka o zdravlju, uključujući informacije na različitim jezicima kako bi ovaj način promocije mogao da maksimizira svoj uticaj na različite populacije i starosne grupe.

Ovo istraživanje pod nazivom “Promocija zdravlja putem televizora u čekaonicama ordinacijama opšte prakse u Londonu: Unakrsna studija i evaluacije uticaja na znanjepacijenata o oralnom zdravlju“ u časopisu BMC Oral Health journal.

Post a comment Print  |  Send to a friend
0 Comments
Join the Discussion
All comments are subject to approval before appearing. Submit Comment