OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Slovenia

CT posnetek je pokazal, da se zobni implantat nahaja v pacientovi nosni votlini (slika levo). Odstranili so ga z endoskopskim rinokirurškim posegom (slika desno; NS-nosni pretin, MT – srednja nosna školjka, LW – lateralna stena nosne votline - orbita). (Foto z dovoljenjem New England Journal of Medicine)
Dec 12, 2013 | News Slovenia

Zdravniki našli zobni implantat v nosni votlini

by Ben Adriaanse

BRESCIA , Italija : Italijanski rinokirurgi so našli dislociran zobni implantat, ki je potoval navzgor skozi čeljustni sinus v etmoidne sinuse pri 57-letni pacientki, sprejeti na kliniko zaradi ponavljajočih se levostranskih sinuzitisov in obrazne bolečine levo. Zdravniki so prepričani, da se je implantat nahajal v pacientkinem sinusu vsaj eno leto.

V opisu primera avtorji z Univerze Brescia v Italiji, objavljenem 24.10.2013 v online izdaji New England Journal of Medicine, navajajo, da je pacientka imela ponavljajoča se akutna vnetja levega čeljustnega sinusa. Na CT posnetkih je bil viden tujek v levem etmoidnem sinusu. Dve leti pred obravnavo so pacientki vsadili zobni implantat v maksilo. Ob pregledu je bil implantat v zgornji čeljusti odsoten. Rinokirurgi so ga med endoskopskim kirurški posegom našli in ga odstranili. Bolnica je bila odpuščena v domačo oskrbo naslednji dan po operaciji, prišlo je do hitrega izboljšanja simptomov. Avtorji prispevka so sklenili, da bi lahko bil premik zobnega implantata v sinus posledica nepravilnega pozicioniranja ob vsaditvi ali pozna komplikacija periimplantitisa in resorpcije kosti.
Print  |  Send to a friend