OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Slovenia

Testni lističi s fluorescentnimi točkami pod UV svetlobo (levo). Hitro preverjanje štirih vodnih raztopin z različnimi koncentracijami fluoridov (desno). (Slike: Dr. Knut Rurack).
May 27, 2014 | News Slovenia

Novi hitri test ugotavlja stopnjo fluoridov v pitni vodi.

by Dental Tribune International

 BERLIN, Nemčija: Vsebnost fluoridov v pitni vodi se povsod ne ugotavlja oz. spremlja, tako lahko še zlasti otroci zaužijejo preveliko količino fluoridov. Iz tega razloga je BAM Inštitut za raziskovanje in testiranje materialov (angl. Federal Institution for Material Research and Testing) razvil zelo enostaven in hiter barvni test za lažje določanje koncentracije fluoridov v prihodnosti.

 Dodajanje fluoridov v pitno vodo ali v zobno pasto je zelo razširjeno. V glavnem je namenjeno oralnemu zdravju in kot preventivni ukrep pri boleznih kosti. Kakorkoli, možnosti fluorizacije so kontraverzne in pretirano visoke koncentracije fluoridov lahko privedejo do zdravstvenih težav. Očitni simptomi fluoroze, ki se pojavljajo v državah v razvoju, so zlasti rjavkasto-rumeni madeži na zobeh.
Z novim testom se barva papirnega lističa potopljenega v kozarec vode spremeni ter prikaže količino fluoridov raztopljenih v vodi. Testiranje je podobno testu z lakmusovim papirjem za določanje pH vrednosti. Koncentracija fluoridov je navedena z rumeno-zelenimi točkami. Temnejša kot je točka, večja je koncentracija fluoridov. Za boljšo oceno spremembe barve lističa kot jo oceni prosto oko, lahko spremembo barve testnega lističa zazna tudi vgrajena kamera mobilnega telefona.

V postopku je uporabljeno barvilo, ki ga je razvil BAM. »Barvilo BODIPY-amidotiourea se doda kot majhna točka na nitrocelulozni listič, ki se odziva na prisotnost fluoridnih ionov«, pojasnjuje Dr. Pichandi Ashokkumar, ki je razvil test skupaj z Dr. Knut Rurack. Fluorid je preko vodikovih vezi vezan na tiokarbamid. Vezava sproži prenos elektronov, ki oslabi flourescenco barvila, tako barvilo deluje temnejše.

Print  |  Send to a friend