OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Slovenia

Nemški zobozdravnik je bil obtožen zaradi ekstrakcij 11 zob pri pacientu. Od tega za 5 zob ni imel ustreznega soglasja pacienta. (Slika: Jaromir Chalabala/Shutterstock)
Jun 9, 2014 | News Slovenia

Zobozdravnik izpulil preveč zob. Tožba se je zaključila z odškodnino.

by Dental Tribune International

STENDAL, Nemčija: Senat okrožnega sodišča Stendal je zaključil tožbo proti zobozdravniku iz Havelberga v Nemčiji. Državni tožilec je obtožil zobozdravnika
ekstrakcije 11 zob brez veljavnega ustreznega soglasja za ekstrakcije, ki so aprila leta 2010, potekale v splošni anesteziji. Glede na tožbo za 5 zob zobozdravnik ni imel soglasja pacienta.

Dodatno je bil zobozdravnik obtožen, da mu septembra leta 2010 ni uspelo zagotoviti nujno potrebnega zdravljenja kljub jasnim indikacijam okužbe maksilarnega sinusa.

Novembra leta 2012 je okrožno sodišče Stendal obsodilo zobozdravnika na zaporno kazen enega leta in treh mesecev brez možnosti pogojne kazni. Naložilo mu je tudi prepoved opravljanja poklica za obdobje dveh let. Po pritožbi tožene stranke, je sodišče zmanjšalo kazen na eno leto in dva meseca.

Pritožba zobozdravnika na višje sodišče v Naumburgu je bila uspešna. Oktobra leta 2013 je bila razsodba razveljavljena in poslana na ponovno obravnavo. Na željo obrambe in državnega tožilca je okrožno sodišče Stendal zaključilo tožbo marca 2014 z dosojeno odškodnino 3.500 EUR v prid oškodovanke. Po plačilu odškodnine je bil primer uradno zaključen.

Sodnik je izjavil, da ekstrakcija zob ne predstavlja napad na pacienta. Pacient je bil pisno zadostno informiran glede tveganja in zapletov načrtovane operacije. Edino neodgovorjeno vprašanje ostaja ali je obdolženec ustno podcenjeval opisana tveganja in zaplete, pravi sodnik. To bi lahko razjasnili s pričevanjem pacienta. Vendar pa je verodostojnost pacienta vprašljiva, saj so predhodno podane izjave neskladne.

Print  |  Send to a friend