OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Slovenia

Proteini, ki se sproščajo s premaza na zobnem vsadku, lahko spodbujajo rast kosti. (Slika: Greenbutterfly/Shutterstock)
Jul 31, 2014 | News Slovenia

Raziskovalci so razvili nov gel, ki spodbuja rast kosti okoli zobnega vsadka

by Dental Tribune International

 UPPSALA, Švedska: Uspešnost zobnih in ortopedskih vsadkov je v veliki meri odvisna od integracije vsadka v kost. Skupina raziskovalcev na Univerzi Uppsala na Švedskem je razvila nov premaz, ki izboljša integracijo vsadka s kostnim tkivom in prepreči zavrnitveno reakcijo vsadka.

Preliminarni preizkusi narejeni na Institutu Laue-Langevin, ki je mednarodni raziskovalni center v Grenoblu v Franciji, so pokazali, da se površina titanovega-oksida obdana s premazom iz bifosfonatno modificiranega hialuronskega gela veže na kostni morfogenetski protein-2, ki se kasneje sprošča na nadzorovan način; in sicer ob stiku površine vsadka s kalcijevimi ioni. Po mnenju raziskovalcev ta proces lahko stimulira rast kosti okoli zobnega vsadka.

Trenutno imajo raziskovalci v načrtu testiranje podobnih materialov za kovinske vsadke za prenos rezultatov raziskave v klinično uporabo.

»Predvidevamo, da se bodo materiali v medicini v prihodnosti uporabljali za modulacijo procesa celjenja kostnine,« pravi Prof. Dmitri Ossipov, avtor raziskave in izredni profesor na omenjeni univerzi.«

Raziskava z naslovom Strategija polimernega pametnega premaza za titanove vsadke(angl. Polymeric smart coating strategy for titanium implants), je bila objavljena v marčevski izdaji revije Advanced Engineering Materials.

Print  |  Send to a friend