OK We use cookies to enhance your visit to our site and to bring you advertisements that might interest you. Read our Privacy and Cookies policies to find out more.

News Slovenia

V objavljeni raziskavi, so raziskovalci lahko količinsko določili peptide posameznikov z zdravim in kariesnim oralnim stanjem. (Slika: lightpoet/Shutterstock)
Sep 1, 2015 | News Slovenia

Raziskovalci so odkrili morebitne biomarkerje za zobno gnilobo

by Dental Tribune International

Odense, Danska / VALENCIA, Španija: Za določitev potencialnih biomarkerjev za zobno gnilobo, je mednarodna skupina raziskovalcev podrobneje raziskala človeško oralno beljakovino »metaproteom«, najbolj razširjeno beljakovino, ki jo najdemo v oralnem biofilmu. Njihove ugotovitve bi znanstvenikom omogočile razvoj diagnostičnega testa kariesa.

Raziskovalci iz Oddelka za biokemijo in molekularno biologijo na Univerzi južne Danske v Odenseju in iz FISABIO fundacije v Valenciji, so imeli nalogo določiti minimalen nabor beljakovin, ki omogočajo razlikovanje med zdravo zobno oblogo in zobno oblogo prizadeto s kariesom. Opredelili so 7771 bakterij in 853 človeških beljakovin pri 17-ih posameznikih. Raziskovalci navajajo, da »metaproteom« analizne študije oralnega biofilma, podajajo prvi repertoar beljakovin v človeških zobnih oblogah. Še več, z uporabo različnih pristopov masne spektrometrije, so lahko posledično količinsko ovrednotili posamezne peptide v zdravih in s kariesom okuženih posameznikov. Njihove ugotovitve so pokazale, da imajo zdravi ljudje, bistveno višje količine encimov, povezanih z visoko toleranco kisline. Ugotovljeno je, da so druge beljakovine na precej višji ravni, pri posameznikih brez kariesa, ki so bili vključeni »exopolysaccharide sinteze«, presnovo železa in imunskega odziva. Z razlago potencialnih biomarkerjev, so znanstveniki lahko ugotovili, oralno zdravstveno stanje preučevanih posameznikov, z ocenjeno specifičnostjo več kot 96 odstotkov. Čeprav je za potrditev izsledkov študije potreben večji vzorec, so raziskovalci prepričani, da so lahko ugotovitve uporabne za prihodnji razvoj metode zaznavanja kariesa. Rezultati študije so bili objavljeni na spletu, pred tiskom 14. avgusta v specializirani reviji Proteomics, v članku z naslovom " The human oral metaproteome reveals potential biomarkers for caries disease ".
Print  |  Send to a friend